Σοκαριστικά στοιχεία για τους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι έρχονται στη δημοσιότητα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία, καθώς αποκαλύπτεται πως οι 74 από τους 101 πολίτες πέθαναν σε δρόμους, οικόπεδα και την παραλία, και μόλις οι 4 από αυτούς σε κλειστούς χώρους.
Τα νέα στοιχεία για το προφίλ των θυμάτων στο Μάτι και τους γεωγραφικούς χώρους όπου βρήκαν τραγικό θάνατο, προέρχονται από έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και σήμερα Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τεχνικού συμβούλου αρκετών οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα 33 θύματα έχασαν τη ζωή τους στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυρά Ακτής, 7 στον Ν. Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας που είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων ένα βρέφος 6 μηνών.
Το γεωγραφικό περιβάλλον στο οποίο έχασαν την ζωή τους έχει ως εξής:
– Στη μαρτυρική περιοχή, τα 74 θύματα, ποσοστό 73,4%
– Σε νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί με τραύματα, κατέληξαν τις επόμενες μέρες/εβδομάδες/μήνες, τα 17 θύματα, ποσοστό 16,8%, ενώ 1 θύμα, ποσοστό 0,9% αφού βγήκε από το νοσοκομείο και κατέληξε στην οικία του
– Πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της τραγωδίας, τα 9 θύματα, ποσοστό 8,9%
Από τα 74 θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους-εξωτερικούς χώρους (δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κλπ), ποσοστό 94,6%. Σε κλειστό χώρο έχασαν τη ζωή τους 4 θύματα, ποσοστό 5,4%.
Ειδικότερα:
– Το ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου, ποσοστό 1,3% και
– Τα 3 θύματα σε στεγασμένο χώρο (σπίτι, γκαράζ κλπ), ποσοστό 4,1%
Τα γεωγραφικά σημεία στα οποία πέθαναν από την φωτιά οι 74 πολίτες ήταν στους εξής οικισμούς:
– Τα 33 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, πολλά δε εξ αυτών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ποσοστό 44,6%
– Τα 31 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 μόνον στο ίδιο οικοπεδικό χώρο στην Αργυρά Ακτή, ποσοστό 41,9%
– Τα 7 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Ν. Βουτζά, ποσοστό 9,5%
– Τα 2 θύματα, πέθαναν στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρθηκαν όντας εγκαυματίες με πλωτά μέσα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ποσοστό 2,7% και
– Το ένα θύμα -το 6μηνο βρέφος- έχασε τη ζωή του μεταφερόμενο με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων, ποσοστό 1,3%
Σχετικά με το φύλο και την ηλικία των θυμάτων, η έρευνα ανέδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα 95 ετών και το μικρότερο θύμα, ένα βρέφος 6 μηνών. Τα 58, ποσοστό 57,4% είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών.
Ως προς την υπηκοότητα των θυμάτων, από το συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, τα 5 θύματα, ήταν αλλοδαποί (2 από Πολωνία, 1 από Γεωργία, 1 από Βέλγιο και 1 από Ρουμανία), ποσοστό 4,9% και τα 96 θύματα, ήταν ημεδαποί, ποσοστό 95,1%.
Τέλος, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα 74 από τα 101 θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή που εξελισσόταν η τραγωδία, από τις 18:15 και μετά, όταν πλέον η φωτιά πέρασε σε δύο μέτωπα την Λ. Μαραθώνος. Καταλυτικό ρόλο για τον εγκλωβισμό κατοίκων και παραθεριστών και ειδικότερα των 101 θυμάτων έπαιξαν, η τοπογραφία (μεγάλες κλίσεις εδάφους κλπ), η χωροταξία, οι συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά, όπως, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή τοξικών και θερμών αερίων κλπ και ο πανικός.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.