Τσίπρας: «Ή ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ή ψήφος ακύρωσης την Κυριακή»

Τρέλανε τον Τούρκο ζαχαροπλάστη ο Τσίπρας: «Τον αγαπώ»!

«Την Κυριακή ή ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης ή ψήφος ακύρωσης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ση συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Η κυβέρνηση έκανε τα λάθη της και τα σωστά της, έβγαλε όμως τη χώρα από τα μνημόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη, «μην βιάζεστε, θα ‘ρθει και αυτή η ώρα».

«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πια, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά.. εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στην ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών, σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η άλλη πλευρά έχει στο νου της την ευημερία των λίγων, σημειώνοντας «εγώ δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του». Επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΝΔ που είχε πει ότι «η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη», προσθέτοντας «εγώ πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποιώντας το “μαξιλάρι” των διαθέσιμων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», σχολίασε αναφορικά με την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας «σημασία έχει πως το αξιοποιείς. Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε και τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε περίσσευμα, το οποίο μοιράζαμε στο τέλος του χρόνου».

«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ότι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

«Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πως θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;”. Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εντάξει, κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και την συμφωνημένη μείωση του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».

Από το 2010 και μετά έχουν γίνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει σε μια χώρα, «έπεσε πυρηνική βόμβα» στην Ελλάδα. Τώρα τι γίνεται, αυτό είναι το θέμα. Έχουμε μια κυβέρνηση που έκανε και τα λάθη της, αλλά ξέρει πώς να προχωρήσει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι «ψήφος εμπιστοσύνης». Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν»

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις, ο κ. Τσίπρας είπε «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν οι Κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.