Πλησιάζει η ώρα της κάλπης...
Στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και οι Ευρωεκλογές. Σε λειτουργία έχει τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε Πού Ψηφίζεις», που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να πληροφορηθούν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.
Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών είναι ενημερωμένη με όλες τις μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες για να μάθουν πού είναι εγγεγραμμένοι είναι να πληκτρολογήσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.
Όσα αλλάζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019
Με δύο εγκυκλίους του, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινήσεις για τη διαδικασία διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ειδικότερα, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
«Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού εκλογικού συστήματος αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο οικείο συμβούλιο, η πολιτική συμμετοχή των πολιτών ενισχύεται ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας, με το τρόπο αυτό, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» θεσπίζει ακόμα την επαναφορά της τετραετούς θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών και την αποσύνδεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι, ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του νόμου, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.
Επίσης, για πρώτη φορά, εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών. Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς, που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα και για μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης και ειδικότερα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας έως και 300 κατοίκους.
Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.
Προβλέπεται, επίσης, η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ λαμβάνεται, για πρώτη φορά, υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ευρωεκλογές 2019
Στις 26 Μαΐου 2019, ημέρα Κυριακή στη χώρα μας, θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Τρόπος εκλογής
Η εκλογή θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στις διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού.
Εκλογική Περιφέρεια
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες).
Η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που
- συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.
- είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό καταλόγο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:
- διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2002.
- δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
- έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.
Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού
Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Επισημαίνεται ότι, η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4),κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.