Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε γεώτρηση στα κυπριακά χωρικά ύδατα, επιδιώκοντας de facto γκριζάρισμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά τα σχέδιά της για γεώτρηση δυτικά της Πάφου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και να δημιουργήσει έτσι νέα τετελεσμένα διά της θαλάσσης εμφανίζεται η Τουρκία, αψηφώντας τη δριμεία κριτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τα σχέδια της Τουρκίας, που συνιστούν τη σοβαρότερη πρόκληση κατά της ανεξαρτησίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) στην Ευρωβουλή εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ήδη πέρυσι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί δεόντως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Ούντο Μπούλμαν αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με τη δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει τη γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ήδη πέρυσι τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Εμείς, η Ομάδα S & D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλούμε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση. Επίσης, είμαστε βέβαιοι ότι εάν συνεχιστούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί δεόντως και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Aλλά το αυτί της ηγεσίας της Τουρκίας δεν φαίνεται να ιδρώνει. «Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ για τις ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι διαπραγματεύσιμα», διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα μιλώντας στο πλευρό του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ σε συνάντηση της Συμμαχίας, την οποία και κάλεσε να προστατέψει τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στη Μεσόγειο. «Περιμένουμε από το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας σ’ αυτή τη διαδικασία και να μας υποστηρίξει στην αποτροπή εντάσεων», πρόσθεσε.

Σε διεθνή κλοιό η Τουρκία

Το θέμα έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και προκάλεσε μπαράζ προειδοποιήσεων από ΕΕ και ΝΑΤΟ και επικρίσεων από το Ισραήλ και την Αίγυπτο που τάσσονται διπλωματικά στο πλευρό της Κύπρου. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον λένε ότι η κίνηση της Άγκυρας παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι να εκφράζει «βαθιά ανησυχία» και να καλεί την Τουρκία να απέχει από παράνομες δραστηριότητες που θα αναγκάσουν την Ένωση «να απαντήσει αναλόγως και σε πλήρη αλληλεγγύη» με την Κύπρο. Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο τελεσίγραφό του προς την Άγκυρα διεμήνυσε ότι οι κινήσεις της «είναι άκρως προκλητικές και εγείρουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης εντάσεων στην περιοχή». Αλλά η Άγκυρα απέρριψε την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον χαρακτηρίζοντάς την «μη ρεαλιστική» και υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της είναι νόμιμες βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της.«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε. Ενώ στο πλευρό της Κύπρου έσπευσαν τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία, που κάλεσαν την Τουρκία να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες.

O «Πορθητής» ζεσταίνει τις μηχανές νότια της Πάφου

Ωστόσο, η Άγκυρα δείχνει προς το παρόν αμετάπειστη. Το γεωτρύπανο της Τουρκίας, ο «Πορθητής» (“Fatih”) ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, να ξεκινήσει ίσως και εντός της ημέρας τις πρώτες γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα τρία πλοία υποστήριξης -το “Siem Luisa” που παρουσιάζεται από την Τουρκία ως “Korkut”, το “Siem Sophie” που παρουσιάζεται ως “Sancar” και το “Siem Sasha” που παρουσιάζεται ως “Altan”- είναι εγγεγραμμένα στο νορβηγικό νηολόγιο, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» αν και άλλαξαν άτυπα όνομα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας παραπλάνησης από την Τουρκία και η Λευκωσία έχει κινήσει διεθνείς νομικές διαδικασίες καθώς τα σκάφη αυτά παραβιάζουν την κυπριακή και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ εξέδωσε και διεθνή εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του «Πορθητή».

Διπλωματικές κινήσεις της Κύπρου

Η Λευκωσία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ορίων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της και συνεχίζει τις διπλωματικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση -σήμερα επισκέπτεται το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης – επιδιώκοντας οικονομικό και πολιτικό κόστος για την Τουρκία στη βάση κυρώσεων που έχει επιβάλει στο παρελθόν η ΕΕ σε χώρες, όπως π.χ. η Ρωσία. Ενώ στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης στο Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας προσπαθώντας να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους αποφάσεις, που θα στέλνουν σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και θα σχετίζονται μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και τα προενταξιακά κονδύλια.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.