Μπορεί να χρησιμοποιούν το δηλητήριό τους για να σκοτώνουν θηράματα ωστόσο τα ζώα έχουν δώσει στους γιατρούς και το υλικό για την εξέλιξη της ιατρικής.
Χιλιάδες ζώα έχουν αναπτύξει τη δυνατότητα να παράγουν και χρησιμοποιούν δηλητήρια για να διευκολύνονται στο κυνήγι της τροφής τους και για να καταφέρνουν να προστατεύονται από τους επικίνδυνους θηρευτές τους. Οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αναλύσουν σε βάθος τις τοξίνες από τα πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη ζώα και έχουν καταφέρει να τις χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να εξελιχθεί ραγδαία η ιατρική.
Σύμφωνα με τον καθηγητή τοξικολόγο Ζόλταν Τάκακς, «οι τοξίνες από το δηλητήριο που παράγουν κάποια ζώα έχουν δημιουργηθεί από τη φύση με στόχο να αφαιρούν μια ζωή σε λιγότερο από ένα λεπτό». Το 2015, ο Ντέιβιντ Γουόρελ, ειδικός στον τομέα της τροπικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπολόγισε ότι περίπου 200.000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε δάγκωμα κάποιου δηλητηριώδους φιδιού.
Στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν αντίδοτα για να αντιμετωπίσουν τα θανατηφόρα δηλητήρια πολλών ζώων, οι ερευνητές αντιλήφθηκαν ότι μπορούν μέσα από αυτά να δημιουργήσουν φάρμακα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά σε θεραπείες πολλών ασθενειών. Ήδη πολλά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά από την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρό τον κόσμο, βασίζονται στα δηλητήρια «ζώων-δολοφόνων».
Τα τέσσερα δηλητηριώδη ζώα που έχουν βοηθήσει περισσότερο την ανθρωπότητα
Φίδια
Το δηλητηριώδες φίδι Χαραράκα (Crotalus Craspedocephalus) ανήκει στην οικογένεια των κροταλιών και ζει στη νότια Βραζιλία και Παραγουάη, καθώς και στη βόρεια Αργεντινή. Είναι ένα αρκετά μεγάλο σε μήκος και ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια στον πλανήτη.
Τα περισσότερα φίδια μεταφέρουν το δηλητήριο από τα δόντια τους, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια μέθοδο με αυτή της σύριγγας. Μόλις το δόντι τρυπήσει τη σάρκα του θύματος, το δηλητήριο αναμειγνύεται αμέσως με το αίμα και μεταφέρεται μέσω αυτού σε ολόκληρο το σώμα. Εξαίρεση στον τρόπο μετάδοσης του δηλητηρίου αποτελούν τα φίδια τα οποία το εκτοξεύουν από το στόμα τους. Ένα από αυτά είναι η κόμπρα της Μοζαμβίκης.
Εφόσον υπάρχουν πολλά είδη δηλητηρίων, υπάρχουν διαφορετικές εφαρμογές αυτών στην ιατρική που διαφέρουν από φίδι σε φίδι. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι ένας τομέας που έχει βοηθηθεί σημαντικά από τις τοξίνες που παράγουν τα δηλητηριώδη φίδια.
«Το δηλητήριο των φιδιών χρησιμοποιείται ως πρότυπο για κάποια από τα κορυφαία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή», εξηγεί ο Τάκακς.
Το φίδι Χαραράκα έχει σώσει αναμφισβήτητα περισσότερες ανθρώπινες ζωές από οποιοδήποτε άλλο ζώο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο Δράκος του Κομόντο
Ο Δράκος του Κομόντο (Varanus komodoensis) είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου (φτάνει έως και τα τρία μέτρα σε μήκος). Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς μπορεί να καταβροχθίσει οποιοδήποτε έμβιο ον. Συναντάται στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι.
Το δηλητήριο που διαθέτει ο Δράκος του Κομόντο λειτουργεί διαφορετικά από αυτό των φιδιών. Αντίθετα με τα φίδια, ο Δράκος δαγκώνει τα θύματά του και αφήνει το δηλητηριώδες σάλιο του να εισχωρήσει στο σώμα τους. Το δηλητήριο αναμειγνύεται με το αίμα και σταματά την πήξη του. Έτσι το θύμα του γιγαντιαίου ερπετού αιμορραγεί διαρκώς και μετά την επίθεση.
Οι Κομόντο διαθέτουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα. Στο στόμα του δράκου υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα. Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και 80 τοις εκατό το βάρος του σώματός του. Οι Κόμοντο καταβροχθίζουν οποιοδήποτε είδος κρέατος μπορούν να βρουν, ακόμα και αν αυτό είναι ένας νεαρός κομόντο ή ένας άνθρωπος.
Οι τοξίνες που παράγει το δηλητήριο του δράκου έχουν πολλές αντιπηκτικές ιδιότητες οι οποίες έχουν φανεί πολύ χρήσιμες στην ιατρική, καθώς αποτελούν το κλειδί για να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως το εγκεφαλικό, οι ανακοπές καρδιάς και οι πνευμονικές εμβολές.
Σκορπιοί
Ο «Κινούμενος Θάνατος» (Leiurus quinquestriatus), συναντάται σε ερήμους από τη βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή. Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ήδη σκορπιού και το τσίμπημά του είναι γνωστό για τον υπερβολικό πόνο και τα προβλήματα υγείας που προκαλεί στους ανθρώπους.
Κάθε χρόνο περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι δέχονται τσίμπημα από σκορπιούς, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους περίπου 3250 άνθρωποι σύμφωνα με μια μελέτη του 2008, αναφέρει το BBC.
Μπορεί να έχει ένα πραγματικά τρομακτικό όνομα αλλά το δηλητήριό του μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία κατά του καρκίνου. Το δηλητήριο του Κίτρινου Σκορπιού του Ισραήλ, όπως είναι η άλλη ονομασία του, περιέχει μια τοξίνη που ονομάζεται Χλωροτοξίνη και χρησιμοποιείται στη διάγνωση του καρκίνου, καθώς και στη θεραπεία όγκων.
Η Μυγαλή με τη μικρή ουρά
«Η Μυγαλή με τη μικρή ουρά» (Blarina brevicauda) έχει το μεγαλύτερο μέγεθος από τα άλλα είδη του γένους της. Είναι γνωστό ως ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά. Με το δηλητήριό της μπορεί να παραλύσει το θύμα του.
Η Μυγαλή είναι ένα από τα λίγα θηλαστικά που μπορούν να παράξουν δηλητήριο, το οποίο δεν έχει τη δύναμη να σκοτώσει άνθρωπο αλλά έχει τη δυνατότητα να του προκαλέσει αφόρητους πόνους και κράμπες καθώς και παράλυση.
Η δηλητηριώδης Μυγαλή έχει προσελκύσει έντονα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, ο λόγος; Το δηλητήριό της χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τον καρκίνο.
Ο Τάκακς έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό ότι τα κύτταρα κάποιων όγκων διαθέτουν κάποια μόρια τα οποία μοιάζουν πολύ με τους φυσικούς στόχους που έχει η τοξίνη της Μυγαλής.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.