Επική επιστημονική εξήγηση: Αυτός είναι ο λόγος που οι ζέβρες έχουν ρίγες

Επική επιστημονική εξήγηση: Αυτός είναι ο λόγος που οι ζέβρες έχουν ρίγες

Αν σας ρωτούσαν γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες, σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόσασταν θα ήταν πως αυτός είναι ένας τρόπος για να προστατεύονται από τα αρπακτικά της ζούγκλας.

Κάνετε λάθος όμως, γιατί οι ρίγες δεν είναι η στολή… παραλλαγής των ζεβρών για να μην γίνονται αντιληπτές από τους εχθρούς τους.

Η φύση προνόησε και έδωσε στα συμπαθή ζωάκια τις χαρακτηριστικές τους ρίγες για να μην τις ενοχλούν οι… μύγες!

Σύμφωνα με επιστήμονες τα κάθε είδους παράσιτα και ειδικά η θανατηφόρα μύγα Τσε Τσε ζαλίζονται από τις ασπρόμαυρες ρίγες και δεν κάθονται πάνω στις ζέβρες, οπότε δεν τις τσιμπάνε κιόλας.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, κατέφυγαν σε ένα ευφάνταστο τέχνασμα: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες!

Διαπίστωσαν έτσι ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις σε βαθμό που, αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» (δηλαδή στα καμουφλαρισμένα άλογα), τρακάρουν πάνω τους – όταν δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Το πείραμα που έγινε στην Αγγλία με αιχμάλωτες ζέβρες και άλογα, έδειξε ότι τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα, αλλά παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων, ίσως επειδή δεν έχουν καλή όραση, κάτι που τελικά τις αποθαρρύνει από το να κάτσουν πάνω στη ζέβρα.

Άλλοι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να ισχύουν εν μέρει.

Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα σε ζέβρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ποτέ δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.