Δεν είναι αυτό που πιστεύουν πολλοί: Τι είναι το κρανιοφαρυγγίωμα που αποκάλυψε ότι είχε ο Νίκος Ορφανός

nikos-orfanos

Η περιπέτεια του Νίκου Ορφανού υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι πιο δύσκολες διαγνώσεις, όταν αντιμετωπίζονται με έγκαιρη ιατρική παρέμβαση και υποστήριξη από το περιβάλλον, μπορούν να ξεπεραστούν

Μια συγκινητική εξομολόγηση για μια σοβαρή περιπέτεια υγείας μοιράστηκε πρόσφατα ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, ο οποίος αποκάλυψε στους διαδικτυακούς του ακόλουθους ότι διαγνώστηκε με κρανιοφαρυγγίωμα, έναν σπάνιο αλλά καλοήθη όγκο του εγκεφάλου.

Μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εμφανώς συγκινημένος και σε φάση αποκατάστασης, ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε από τον κήπο της γερμανικής κλινικής στην οποία νοσηλεύτηκε, δηλώνοντας έτοιμος να επιστρέψει στην πατρίδα.

«Πέρασε και αυτό…», έγραψε χαρακτηριστικά στη λεζάντα της ανάρτησής του, επισημαίνοντας πως η περιπέτεια υγείας του φτάνει αισίως στο τέλος της. Ο ίδιος ευχαρίστησε με συγκίνηση τη σύζυγό του Αντιγόνη, τον γιο τους Παναγιώτη, τους γονείς και τα πεθερικά του, φίλους και συναδέλφους, για τη στήριξη που του παρείχαν στη δύσκολη αυτή διαδρομή, αποδεικνύοντας τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να μεταβεί στο Ανόβερο της Γερμανίας για την επέμβαση, ο Ορφανός εξήγησε πως, παρότι υπήρχαν αξιόλογοι νευροχειρουργοί στην Ελλάδα, προτίμησε το εξωτερικό λόγω της εξειδίκευσης και της τεχνολογικής υπεροχής που προσέφερε η γερμανική κλινική. Όπως είπε, όλα πήγαν καλά και σε λίγες ώρες επιστρέφει υγιής και έτοιμος να συνεχίσει τη ζωή και τη δουλειά του.

Τι είναι το κρανιοφαρυγγίωμα;

Παρά το όνομά του που ενδεχομένως να τρομάζει, το κρανιοφαρυγγίωμα είναι ένας καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος του εγκεφάλου. Εντοπίζεται στην περιοχή της υπόφυσης, του υποθαλάμου και της 3ης κοιλίας, δομές που σχετίζονται με τη ρύθμιση ορμονών, της όρασης και άλλων βασικών λειτουργιών του οργανισμού.

Προέλευση και τύποι

Το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται από υπολείμματα εμβρυϊκού ιστού του θύλακα Rathke — του ίδιου ιστού που σχηματίζει φυσιολογικά τον αδένα της υπόφυσης. Παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, είναι πιο συχνό σε παιδιά, εφήβους και άτομα άνω των 50 ετών.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

  1. Αδαμαντινώδης (συχνότερος σε νεαρούς ασθενείς)
  2. Θηλώδης (συχνότερος σε ενήλικες)

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του κρανιοφαρυγγιώματος εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την πίεση που ασκεί στις γειτονικές δομές του εγκεφάλου. Συνήθως αναπτύσσεται αργά, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωση. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους (καθημερινούς ή περιοδικούς)
  • Ορμονικές διαταραχές, όπως διαταραχές ανάπτυξης, αμηνόρροια, κόπωση, λήθαργο
  • Οπτικά προβλήματα, όπως θολή όραση, απώλεια οπτικών πεδίων ή ακόμα και απώλεια όρασης
  • Συμπτώματα υποθαλαμικής δυσλειτουργίας: παχυσαρκία, αλλαγές διάθεσης, διαταραχές ύπνου, κ.ά.
  • Υδροκέφαλος, με συνοδευτικά συμπτώματα όπως ναυτία και υπνηλία

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση γίνεται μέσω:

  • Κλινικής και νευρολογικής εξέτασης
  • Μαγνητικής ή Αξονικής Τομογραφίας εγκεφάλου
  • Ενδοκρινολογικού και οφθαλμολογικού ελέγχου

Η χειρουργική αφαίρεση αποτελεί την κύρια θεραπεία, αν και δεν είναι πάντα δυνατή η πλήρης εξαίρεση λόγω της γειτνίασης με ζωτικές εγκεφαλικές δομές. Η διαρρινική διασφηνοειδική προσπέλαση με χρήση μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για όγκους εντοπισμένους στην περιοχή της υπόφυσης. Συχνά, η θεραπεία μπορεί να συμπληρωθεί με ακτινοθεραπεία και σε ορισμένες περιπτώσεις με χημειοθεραπεία.

Η παρακολούθηση από ενδοκρινολόγο είναι κρίσιμη, καθώς η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ενδοκρινολογικές διαταραχές, ακόμη και αν αυτές δεν ήταν εμφανείς πριν την εγχείρηση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.