Τι θα κάνει;
Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναμένεται να φέρει αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό.
Μπορεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να υποσχέθηκε πως θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες, αλλά σχεδιάζει άλλο είδος πολέμου: τον εμπορικό.
«Για μένα, οι τελωνειακοί δασμοί είναι πολύ όμορφες λέξεις», επαναλάμβανε ο ίδιος ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ζητάει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σχεδόν στο σύνολο των εισαγόμενων προϊόντων, κάτι που εγείρει κίνδυνο νέων εμπορικών πολέμων επί δικαίων και αδίκων.
Πέρα από την αύξηση κατά 10 ως 20% των δασμών στο σύνολο των εισαγόμενων αγαθών, ο Ρεπουμπλικάνος εννοεί να στοχοποιήσει συγκεκριμένα αυτά που εισάγει η χώρα του από την Κίνα, να αυξήσει τους δασμούς στο 60%.
Η αμερικανική νομοθεσία δίνει τα απαραίτητα εργαλεία στον εκάστοτε πρόεδρο για την επιβολή τελωνειακών δασμών με διατάγματα -κι ο κ. Τραμπ αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή επανειλημμένα κατά την πρώτη του θητεία, στοχοποιώντας τον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Κίνα και από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ άλλων.
Το πρώτο μέτρο που θα φέρει ο Τραμπ μετά την ανάληψη εξουσίας αναμένεται να είναι η αύξηση των δασμών στα προϊόντα από την Κίνα. Κάτι που θα προκαλέσει τριγμούς παγκοσμίως και σύμφωνα με τους επικριτές του θα φέρει και αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Οι κίνδυνοι που κρύβει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
«Αν εφαρμόζεις τελωνειακούς δασμούς αδιακρίτως, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο συμμάχους όσο και ανταγωνιστές, διακινδυνεύεις να προκαλέσεις πρόβλημα», συνόψισε ο Τζέφρι Σκοτ, του κέντρου μελετών Peterson Institute for International Economics.
Τέτοια απόφαση θα ήταν ενάντια «σε υποχρεώσεις συνδεόμενες με τον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) ή με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και θα οδηγούσε, όπως στο παρελθόν, σε αντίποινα από πλευράς των ξένων χωρών», συνέχισε.
Κάτι που αφορά κυρίως τις εταιρείες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα προϊόντα για «να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους ποικιλία προϊόντων σε προσιτές τιμές», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόναθαν Γκολντ, αντιπρόεδρος της NRF, της εθνικής συνομοσπονδίας εμπόρων λιανικής.
Γι’ αυτόν οι δασμοί «στο τέλος θα καταλήξουν να πλήττουν τις τσέπες τον καταναλωτών», αφού συνεπάγονται «αύξηση τιμών». Κατά το Tax Foundation, οι γενικευμένοι δασμοί θα έκοβαν τουλάχιστον 0,8% του ΑΕΠ και θα συνεπάγονταν την καταστροφή τουλάχιστον 684.000 θέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.