Αλυσιδωτές αντιδράσεις: Τι μας περιμένει μόλις το Ιράν ξεκινήσει την ευρεία επίθεση στο Ισραήλ

israil

Το Ιράν υποσχέθηκε «σκληρή τιμωρία» στο Ισραήλ

«Καζάνι» που βράζει είναι η Μέση Ανατολή εν αναμονή της «απάντησης» του Ιράν στο Ισραήλ για την εκτέλεση του Ισμαήλ Χανίγια. Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε πως αναμένεται «σειρά σημαντικών επιθέσεων» της Τεχεράνης στο Τελ Αβίβ εντός ημερών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε από κοινού με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το Ιράν να «αποκηρύξει» κάθε σχέδιο για επίθεση.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε πως η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει» κάθε επίθεση εναντίον της.

Η Ουάσιγκτον, που ανακοίνωσε τα τελευταία 24ωρα πως ενισχύει περαιτέρω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή, προβλέπει, κατ’ αυτόν, «σειρά σημαντικών επιθέσεων», που θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ήδη από «αυτή την εβδομάδα», από μέρους του Ιράν και συμμάχων του, όπως ιδίως το ισχυρό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε πως αν πράγματι γίνει ιρανική επίθεση, «θα είχε δυνητικά συνέπειες στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να διεξαχθούν εμμέσως την Πέμπτη, με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακα και παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές.

«Σκληρή τιμωρία» στο Ισραήλ

Το Ιράν και σύμμαχοί του απείλησαν το Ισραήλ πως θα υποστεί «σκληρή» τιμωρία μετά τις δολοφονίες την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ενέργεια αποδοθείσα στο Ισραήλ, κι αυτήν την 30ή Ιουλίου ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, του Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός.

Τι μας περιμένει μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σε περίπτωση πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως της εμπλοκής των δυτικών άμεσα ή έμμεσα, η Ελλάδα λόγω και της κοντινής γεωγραφικής της απόστασης θα επηρεαστεί.

Αν ξεκινήσει ο πόλεμος η πρώτη συνέπεια για την Ελλάδα θα είναι η υποδοχή προσφύγων από Ισραήλ, Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη και Υεμένη αφού αποτελεί την είσοδο για την Ευρώπη και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ.

Επίσης θα υπάρξει εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους στα… πάντα: από τις μεταφορές μέχρι τα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, μία άμεση συνέπεια ενδέχεται να αφορά και την εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ. Οπότε δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για βομβαρδισμούς σε Ιράν, Λίβανο, Ιράκ, Παλαιστίνη, Υεμένη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως οι βάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο για «απάντηση», αφού πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για πλήγματα.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.