Εκεί θα κριθούν όλα: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα κρίνει το μέλλον Ελλάδας και Τουρκίας

tourkia

Σε δύσκολη περίοδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κάσο με ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία σε παράταξη ήταν το τελευταίο… σίριαλ στα ελληνοτουρκικά με τα νερά στο Αιγαίο μόνο ηρεμία να μην θυμίζουν.

Τότε λειτούργησε ο ελληνοτουρκικός μηχανισμός απεμπλοκής και υπήρξε επικοινωνία του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση και υπάρξει εμπλοκή με πολεμικά χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία επιμένει στη «Γαλάζια Πατρίδα» διεκδικώντας το μισό Αιγαίο, αρνούμενη κάθε δικαίωμα της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, υπάγοντας τα μισά ελληνικά νησιά στη δικαιοδοσία της Άγκυρας.

Το στρατηγικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βασίζεται σε μια εγγενώς μιλιταριστική λογική, που προτάσσει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Η «Γαλάζια Πατρίδα» εμπεριέχει, ιδεολογικοποιεί και μετεξελίσσει το casus belli.

Η συνάντηση που θα κρίνει το μέλλον Ελλάδας – Τουρκίας

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά δεν είναι στην καλύτερή της φάση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στο τριήμερο 23 – 25 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζονται ήδη για τη συνάντηση, στην οποία, πιθανότατα η ατζέντα θα επιχειρηθεί να είναι πιο «βαριά», περιλαμβάνοντας και το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Και δεν είναι το μοναδικό που θα συζητηθεί, αφού μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.