Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τη Δύση για «σκληρή» απάντηση σε περίπτωση κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και δεσμεύτηκαν για «ατελείωτες» νομικές μάχες και αντίποινα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει εδάφη που κατέσχεσε από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί.«Η πατρίδα μας δεν πωλείται», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.
«Οποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παραμείνουν άθικτα, διαφορετικά θα υπάρξει σκληρή απάντηση στη δυτική κλοπή. Πολλοί στη Δύση το έχουν ήδη καταλάβει. Δυστυχώς όχι όλοι», σχολίασε.
Σε απάντηση για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και μπλόκαραν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Δύση, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και όχι σε αμερικανικά.
«Οι ΗΠΑ θα το πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα»
Σε διαφορετικό του σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πολύ δυτικό χρήμα στη Ρωσία που θα μπορούσε να στοχοθετηθεί από τα ρωσικά αντίμετρα.
«Οι προοπτικές για νομικές προσφυγές (κατά της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων) είναι ορθάνοιχτες. Η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτές και θα υπερασπίζεται ασταμάτητα τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ.
Η δήλωση που πέρασε στα ψηλά
Τη στιγμή που οι μάχες στο μέτωπο συνεχίζονται και οι απειλές εκτοξεύονται εκατέρωθεν, τόσο από τη Μόσχα όσο και από δυτικές χώρες, ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε σε μία δήλωση που προβληματίζει και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών από τη Ρωσία.
Ουσιαστικά, ο Μακρόν δείχνει να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα, ανοίγοντας συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών στο πλαίσιο μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας».
«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα -για όσους διαθέτουν- ή αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη σε γαλλικά ΜΜΕ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.
Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Βερολίνο. Όμως, τον Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και μέλος του βαυαρικού CSU, μέρος της γερμανικής αντιπολίτευσης, είπε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «δεχτεί την προσφορά του Μακρόν» ενόψει οικοδόμησης «μιας πυρηνικής άμυνας ευρωπαϊκών διαστάσεων ως μακροπρόθεσμου στόχου».