Το σενάριο του τρόμου: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν κάνει σεισμό 8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Το σενάριο του τρόμου: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν κάνει σεισμό 8 Ρίχτερ στην Τουρκία

Οι σεισμολόγοι θεωρούν βέβαιο πως ο Εγκέλαδος θα «χτυπήσει» την Κωνσταντινούπολη

Μία εβδομάδα πέρασε από τη στιγμή που ο Εγκέλαδος «χτύπησε» τα Δαρδανέλια, ενισχύοντας το κλίμα φόβου για τον μεγάλο σεισμό που οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν σίγουρο πως θα γίνει.

Ο σεισμός στα Δαρδανέλια την 5η Μαρτίου ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και σεισμολόγοι από τη γειτονική χώρα τη θεωρούν προπομπό του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μικροσεισμοί που γίνονται προετοιμάζουν σταδιακά το ρήγμα και οι πιο ψύχραιμοι θεωρούν πως ο μεγάλος σεισμός θα γίνει σε 3 με 5 χρόνια.

Οι μικροί σεισμοί σπάνε σταδιακά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς αφού έχουν ως συνέπεια τη διέγερση του μεγάλου ρήγματος.

Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη έχουν παρθεί μέτρα για το ενδεχόμενο τσουνάμι και μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και σχετικές πινακίδες.


Ο μεγάλος σεισμός

Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε πως «υπάρχει διάχυτη η κοινή άποψη των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο και Τούρκων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και το τεκμηριώνουν όλες οι επιστημονικές ομάδες. Οι τελευταίοι σεισμοί που είχαμε στην Προύσα και στα Δαρδανέλια θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το έναυσμα για την εν λόγω σεισμική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη».


Ποιο ρήγμα θα τον προκαλέσει

«Το αίτιο είναι ότι ένα κόμματι του ρήγματος της Ανατολίας που αποτελείται από 13 κομμάτια, από τα οποία τα 12 έχουν σπάσει. Το προτελευταίο έσπασε το 1999. Απομένει να ενεργοποιηθεί το τελευταίο κομμάτι που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης στον υποθαλάσσιο χώρο, στον κόλπο του Μαρμαρά. Αυτό το κομμάτι του ρήγματος έχει μήκος 65 χλμ. που μπορεί να δώσει έναν σεισμό πάνω από 7 βαθμούς. Είχε προσδιοριστεί ότι μέχρι το 2020-2022 θα έπρεπε να γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ όμως δεν έγινε και εξακολουθούν οι τάσεις να συσσωρεύονται στην περιοχή. Το ρήγμα εξακολουθεί να είναι αδρανές προς το παρόν», ξεκαθάρισε ο κ. Λέκκας.

«Μέσα σε μια πενταετία υπάρχουν πιθανότητες πάνω από 80% να σπάσει το ρήγμα και να έχουμε έναν σεισμό. Η πιθανότητα να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι περίπου 40-50% σύμφωνα με διεθνείς υπολογισμούς που έχουν γίνει. Όσο περνάνε τα χρόνια συσσωρεύονται οι τάσεις και το μέγεθος μεγαλώνει. Αυτή είναι η άποψη όλων των επιστημόνων σε όλον τον κόσμο», είπε.


Τι θα συμβεί στην Ελλάδα;

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί «σεισμικό ντόμινο»;

Πρόκειται για ένα σενάριο τρόμου, αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι το 1999 έγινε ο σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά και 20 ημέρες μετά, έγινε ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας που ταρακούνησε την Αθήνα…

«Για την Ελλάδα δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπάρχει κάτι. Θα πρέπει πρώτα να γίνει ο σεισμός που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια να εξετάσουμε τα γεωμετρικά, κινηματικά και άλλα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι από τώρα», είπε ο κ. Λέκκας στο Πρώτο Θέμα.

Όσον αφορά το «σεισμικό ντόμινο» είπε πως «δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια προς τα πού θα κινηθεί αυτή η ενέργεια. Είναι πολύ πιθανό να κάνει έναν κύκλο, επιστρέφοντας στην Ανατολία – όπως έχει ξανακάνει. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αφορά τον ελλαδικό χώρο και δεν θα τον επηρεάσει».

Από την πλευρά του ο γεωλόγος Θανάσης Γκανάς ξεκαθαρίζει πως «οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος, αλλά βραχυπρόθεσμα. Δηλαδή περιμένουμε μια αύξηση της σεισμικότητας στο βόρειο και στο κεντρικό Αιγαίο, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε γι’ αυτό, επειδή με βάση το ιστορικό και τη στατιστική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εκτιμήσεις, αλλά με τη Φυσική δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος σεισμός».

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.