
Η υπόθεση Βορίδη αναδεικνύει κάτι βαθύτερο από ένα σκάνδαλο διαχείρισης: τη λεπτή ισορροπία μεταξύ κομματικής πειθαρχίας και πολιτικής επιβίωσης
Στο πιο δύσκολο σταυροδρόμι της δεύτερης θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση, με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πολιτικές παρενέργειες που ήδη αγγίζουν το εσωτερικό της ΝΔ.
Το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της θύελλας είναι ο Μάκης Βορίδης, ενώ δίπλα του στο κάδρο παραμένει και ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.
Παρά την πίεση που ασκείται από την αντιπολίτευση το Μέγαρο Μαξίμου κρατά σταθερά τη γραμμή ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για κακουργηματικές κατηγορίες στους δύο πρώην υπουργούς. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική, προκειμένου να διερευνηθούν για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ηθική αυτουργία και συνέργεια, απορρίπτεται εξ αρχής από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στο τραπέζι παραμένει ως πιθανό το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, κάτι που προκαλεί εσωτερικές τριβές και κινδύνους αποσταθεροποίησης.
«Αν είναι να με παραπέμψετε, εξηγήστε μου γιατί»
Ο Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε σκιά πάνω στην πολιτική του διαδρομή. Φέρεται να δηλώνει σε υψηλούς τόνους πως ακόμη και η παραπομπή για πλημμέλημα απαιτεί σαφείς εξηγήσεις από το ίδιο του το κόμμα. «Αν είναι να πουν ότι έκανα κάτι επιλήψιμο, να μου το εξηγήσουν», διαμηνύει σύμφωνα με το newsit.gr. Τονίζει, δε, ότι δεν θα επιτρέψει να παιχτεί πολιτικό παιχνίδι με την τιμή και την εντιμότητά του.
Στα άκρα η πίεση
Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, για τη ΝΔ δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά η ίδια της η κοινοβουλευτική ομάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ 10 έως και 40 βουλευτών δηλώνουν απρόθυμοι να στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση για παραπομπή του Μάκη Βορίδη, ακόμη και αν αυτή έρθει από το ίδιο τους το κόμμα. Η λογική που επικρατεί είναι πως δεν μπορεί κάθε φορά που η αντιπολίτευση ζητά εξιλαστήρια θύματα, η ΝΔ να στέλνει στελέχη της σε δικαστικά συμβούλια.
Το φαινόμενο αγγίζει πλέον τα όρια της «εσωκομματικής ανταρσίας», κάτι που παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και ανησυχία το Μαξίμου.