
Η Ηλέκτρα δεν διεκδικεί απλώς μια θέση στην πολιτική αλλά χώρο για έναν νέο πολιτικό λόγο
Μόλις 26 ετών και ήδη έχει κατακτήσει μια ιστορική πρωτιά για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Η Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση από την Κατερίνη είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που αναλαμβάνει την προεδρία νόμιμα αναγνωρισμένου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα – του Βολτ Ελλάδας, του ελληνικού παραρτήματος του πανευρωπαϊκού κόμματος Volt Europa.
Με πολιτική παρουσία σε πάνω από 30 χώρες και εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πέντε ευρωβουλευτές -τρεις εκ των οποίων προέρχονται από τη Γερμανία- το Volt φιλοδοξεί να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο ασκείται πολιτική στην Ευρώπη. Όπως δηλώνει η Ηλέκτρα: «Το Βολτ θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πολιτική στην Ευρώπη».
Η Ηλέκτρα Δόχτση, η οποία μοιράζεται τη συμπροεδρία του Βολτ Ελλάδας με τον Βαγγέλη Λιάρα, έχει τραβήξει το φως της δημοσιότητας κυρίως λόγω της ταυτότητάς της: «Μου έχουν πει, τόσο εντός κόμματος όσο και εκτός, να κρύψω το γεγονός ότι είμαι τρανς και πως δεν είναι κάτι που πρέπει να φαίνεται», λέει. «Στεκόμαστε στο τρανς κομμάτι σαν να είναι κάτι περίεργο. Δεν είναι. Απλά ζω τη ζωή μου. Και ούτε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μου πουν “μπράβο”, αλλά ούτε και κάτι για το οποίο θα έπρεπε να είμαι δακτυλοδεικτούμενη».
Η ίδια δηλώνει ανοιχτά πανσέξουαλ και δεν διστάζει να μιλήσει για την προσωπική της ζωή, τις απορρίψεις που έχει δεχτεί, αλλά και τη δύναμη που αντλεί από την αλήθεια της. «Εγώ είμαι αυτή και όποιος με θέλει», τονίζει με αυτοπεποίθηση.
Για την Ηλέκτρα, η πολιτική δεν είναι καριέρα, είναι «κάλεσμα». Όπως λέει, «η πολιτική χρειάζεται γερό στομάχι, χρειάζεται όμως και πάθος». Και αυτό το πάθος φαίνεται να το διαθέτει σε αφθονία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παρότι το Βολτ υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, δεν περιορίζεται σε αυτά. «Δεν είμαστε κόμμα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», εξηγεί. «Είμαστε ένα κόμμα που έχει θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής: από την οικονομία και τη δικαιοσύνη, μέχρι την ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση».
Στην καρδιά του πολιτικού της λόγου βρίσκεται η ανάγκη για μια ριζική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. «Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν υπάρχει», λέει ευθέως, κάνοντας αναφορά τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη που παίρνει δέκα χρόνια για να φέρει αποτέλεσμα», σημειώνει, προτείνοντας ακόμη και διαδικτυακές δίκες ως ρεαλιστική λύση.
Η Δόχτση υποστηρίζει επίσης μια πιο ανοιχτή πολιτική στο μεταναστευτικό, ζητώντας την αναθεώρηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συμφωνιών και μια δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει να ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε “φυλακές”. Αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και είναι χρέος μας να τις προσφέρουμε», λέει.
Όταν τοποθετείται για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας, δεν μασά τα λόγια της: «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης παίζει χωρίς αντίπαλο. Δεν υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση. Υπάρχει τοξική αντιπολίτευση, που αντί να ασχολείται με λύσεις, αναλώνεται στο ποιος έκανε τα περισσότερα λάθη».
Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, δεν διστάζει να εκφράσει ευθέως την άποψή της: χαρακτηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη «παλιό», τον Δημήτρη Κουτσούμπα «αρχαίο», τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «εκμεταλλεύτρια» και την Αφροδίτη Λατινοπούλου «υποκριτική». Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον θεωρεί «φιλελεύθερο», χωρίς να υπεισέρχεται σε περαιτέρω χαρακτηρισμούς.
Το Βολτ Ελλάδας, που αριθμεί ήδη περίπου 250 μέλη, αναμένεται να διεκδικήσει για πρώτη φορά την είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με βασικές του αιχμές την ενίσχυση της δικαιοσύνης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ευελπιστεί να εκφράσει μια νέα γενιά πολιτών, όχι μόνο λόγω ηλικίας ή ταυτότητας, αλλά κυρίως λόγω πολιτικής στάσης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.