Τεχνολογική «επανάσταση»
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη διαφόρων επιστημονικών πεδίων, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων.
Ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη έχει και κινδύνους όπως την απουσία διαφάνειας στην λήψη αποφάσεων, την αδυναμία καταλογισμού ευθύνης, την εφαρμογή προκαταλήψεων και διακρίσεων, την κοινωνική χειραγώγηση, την παραβίαση της ιδιωτικότητας και την εξάπλωση του hacking.
Και αυτό διότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει στις εξατομικευμένες διαφημίσεις γιγαντώνοντας τον τομέα του marketing, βάζει τα φίλτρα για τα spam στα emails, έχει «γεννήσει» self-driving cars, βοηθάει σε ιατρικές διαγνώσεις και βρίσκεται πίσω από voice assistants όπως το Alexa.
Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη πήγε ένα βήμα παρακάτω, με τη δημιουργία κινητού τηλεφώνου. Πρόκειται για το μικροσκοπικό Humane Αi Ρin, που δεν έχει οθόνη και εμφανίζει πληροφορίες στο χέρι, έχοντας μια σειρά από αισθητήρες για πλήρη αλληλεπίδραση με τον χρήστη και άλλους. Το συγκεκριμένο κινητό κοστίζει 943 ευρώ.
Αυτή η ηλεκτρονική συσκευή, που ονομάζεται Ai Pin, είναι ένα μικρό μαγνητικό μενταγιόν που πρέπει να τοποθετηθεί στο πουκάμισο, στο σακάκι ή και στο παντελόνι. Δημιουργήθηκε από τον Ιμράν Τσάντρι και την σύζυγό του, Μπέθανι, και οι δύο πρώην υπάλληλοι της Apple.
Με σχήμα τετράγωνο μοιάζει με μια μικρή αριθμομηχανή που όμως με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί και σαν ψηφιακός προσωπικός βοηθός. Μια άλλη λειτουργία της συσκευής είναι η άμεση μετάφραση των λεγομένων του χρήστη με την ίδια του τη φωνή.