22 χρόνια μετά τα εγκλήματα: Οριστικό «όχι» στον Κώστα Πάσσαρη

Ο Κώστας Πάσσαρης θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα

«Έχει αλλάξει»

Ο εγκληματίας Κωνσταντίνος Πάσσαρης -με το παρατσούκλι το «Θηρίο των Βαλκανίων»- καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το διπλό φόνο που διαπράχθηκε στο Βουκουρέστι στα τέλη Νοεμβρίου 2001, όταν εισέβαλε σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι και άφησε πίσω του δύο θύματα. Έκτοτε παραμένει σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία.

Ο Πάσσαρης είχε αρχίσει να έχει προβλήματα με τον νόμο από μικρό παιδί. Σε ηλικία 15 ετών οδηγήθηκε στο αναμορφωτήριο για έξι μήνες, όταν η Αστυνομία βρήκε κλεμμένα αντικείμενα στο σπίτι του μετά από καταγγελίες. Μόλις βγήκε από το αναμορφωτήριο, συνελήφθη εκ νέου για επαιτεία.

Όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο 29ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κομοτηνή, κατηγορήθηκε για κλοπές μέσα κι έξω από το στρατόπεδο. Στις αρχές του 1995 συνελήφθη από τη Στρατονομία (πρώην ΕΣΑ), και κλείστηκε στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα, από όπου όμως κατάφερε να αποδράσει. Κηρύχθηκε λιποτάκτης και καταζητούνταν.

Ληστείες και ο πρώτος νεκρός

Αφότου το έσκασε από τις φυλακές Αυλώνα ξεκίνησε τις ληστείες και τις διαρρήξεις. Τελικά η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει στα τέλη του 1996, μετά από περιπετειώδη καταδίωξη, αφού είχε ληστέψει μία γυναίκα έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στην Καλλιθέα.

Εξέτισε την ποινή του στις φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Εκεί γνωρίσθηκε με τον Ρουμάνο κατάδικο Nικολάε Γκόρεα, με τον οποίο έγιναν στενοί φίλοι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα αποφυλακίσθηκαν μαζί το 1999 και μαζί με έναν άλλον Ρουμάνο, τον Ίον Βασίλι, ξεκίνησαν εκ νέου τις ληστείες. Την περίοδο 1999–2000 οι τρεις τους πραγματοποίησαν σειρά ένοπλων ληστειών σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2000 οι τρεις ληστές εντοπίστηκαν από την αστυνομία στην Πλατεία Βάθης. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο αστυνομικοί και να σκοτωθεί ο Ίον Bασίλι. Ο Πάσσαρης και ο Γκόρεα κατάφεραν να διαφύγουν. Ο Πάσσαρης μετά τη συμπλοκή είχε τηλεφωνήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και είχε απειλήσει την αστυνομία με αντίποινα, δηλώνοντας, «θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ».

Τρεις ημέρες αργότερα η Ασφάλεια Αττικής καταφέρνει και συλλαμβάνει τον Πάσσαρη στην Πλατεία Αμερικής. Πάνω του είχε ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Το ίδιο απόγευμα, αστυνομικοί σκοτώνουν τον Νικολάε Γκόρεα σε ένοπλη συμπλοκή στην Πετρούπολη, αφού πρώτα είχε αρνηθεί να παραδοθεί. Έτσι, και οι δύο φίλοι και συνεργοί του Πάσσαρη ήταν πλέον νεκροί από τα πυρά αστυνομικών. Ο Πάσσαρης οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Τρεις δολοφονίες

Μετά από παράπονά του για κρίσεις επιληψίας, στις 7 Φεβρουαρίου 2001 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε τη μεταγωγή του Πάσσαρη στο νοσοκομείο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Μεταγωγών της Αστυνομίας.

Στις 16 του ίδιου μήνα δύο αρχιφύλακες του Τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών) ανέλαβαν να συνοδεύσουν τον Πάσσαρη από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γ. Γεννηματάς.

Άγνωστο πως, ο Πάσσαρης είχε καταφέρει να προμηθευτεί ένα πιστόλι. Με την είσοδό στο νοσοκομείο, και ενώ φορούσε χειροπέδες, κατάφερε με γρήγορες κινήσεις να πυροβολήσει και να σκοτώσει τους δύο αστυνομικούς, καθώς και να τραυματίσει σοβαρά τον Φυσέκη, ο οποίος τελικά κατάφερε να επιζήσει.

Ο Πάσσαρης δραπέτευσε, εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση και τον πανικό, και συνέχισε την εγκληματική του δράση με νέες ληστείες, αλλά και με τη δολοφονία της Βουλγάρας ιερόδουλης Μπλάνκα Σλάβτσεβα, αφού πρώτα είχαν συνευρεθεί ερωτικά.

Η αποτυχία να τον συλλάβουν

Τον Ιούλιο του 2001 αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο, στην οδό Ιππάρχου 52-54, όπου – σύμφωνα με πληροφορίες της Ασφάλειας Αττικής – υπήρχαν όπλα, χειροβομβίδες, ασύρματοι, λίστες με τις συχνότητες της Αστυνομίας και ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν επί τόπου τον Δημήτρη Πολυδωρόπουλο, πρώην κρατούμενο των φυλακών.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψαν στοιχεία ότι ο Πολυδωρόπουλος, όχι μόνο υπήρξε συγκρατούμενος του Πάσσαρη, αλλά ήταν και κατά περίσταση συγκάτοικοι σε εκείνο το ίδιο διαμέρισμα. Τότε παρουσιάστηκε μια μοναδική ευκαιρία σύλληψης του Πάσσαρη.

Τελικά στις 31 Ιουλίου του 2001, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση, δεκάδες αστυνομικοί πήραν θέση στους δρόμους γύρω από την πολυκατοικία, ενώ επτά άνδρες των ΕΚΑΜ περίμεναν τον Πάσσαρη μέσα στο διαμέρισμα. Ο Πάσσαρης γύρισε το κλειδί στην πόρτα για να μπει. Η βιασύνη των αστυνομικών, που του φώναξαν «ακίνητος» πριν μπει μέσα, του έδωσε την ευκαιρία να αποδράσει, παρά το γεγονός ότι μια σφαίρα ενός αστυνομικού τον τραυμάτισε στο πόδι.

Σκότωσε και δραπέτευσε

Στις 28 Αυγούστου 2001, σε φαρμακείο στην Κυψέλη στην οδό Πιπίνου 19-21, ο Πάσσαρης πυροβόλησε και σκότωσε την 50χρονη μικροβιολόγο Μαρία Σαφού, ενώ τραυμάτισε σοβαρά την αδελφή της φαρμακοποιό Αργυρώ Χρηστάκου, η οποία επέζησε αν και δέχτηκε 5 σφαίρες.

Διαφεύγοντας τη σύλληψη, ο Πάσσαρης βγήκε από την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2001 με πλαστό διαβατήριο και κατέφυγε στη Ρουμανία, συνεχίζοντας τις ληστείες. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο και αφαίρεσε 16.000 δολάρια.

Η ρουμανική αστυνομία, σε συνεργασία με την ελληνική, συνέλαβε έναν συνεργό του, εμπλεκόμενο σε κυκλώματα μαστροπείας,ο οποίος τους οδήγησε στον Πάσσαρη, τον οποίο συνέλαβαν με έφοδο. Αφού συνελήφθη και παρέμεινε υπόδικος για αρκετούς μήνες, τελικά οδηγήθηκε σε δικαστήριο του Bουκουρεστίου και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου.

Κώστας Πάσσαρης: Οριστικό «όχι»

Πέρασαν 22 χρόνια και ο Κώστας Πάσσαρης δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί αφού απορρίφθηκε το τρίτο και τελευταίο αίτημα αποφυλάκισης. Η ρουμάνικη δικαιοσύνη είπε, πρακτικά, το οριστικό «όχι» για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.

Ο Κώστας Πάσσαρης θα παραμείνει στη φυλακή, καθώς όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, συνεχίζει να παραμένει επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Έχει αλλάξει»

Ο δικηγόρος του Κώστα Πάσσαρη, Ανδρέας Ταγαράκης, μίλησε στο MEGA και στάθηκε στο γεγονός της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισής του. «Στη Ρουμανία, ασχέτως των ισοβίων, το όριο που συμπληρώνεται για να ζητήσει κάποιος την αναστολή του υπολοίπου της ποινής, είναι 20 χρόνια. Το 2021 ο Κώστας Πάσσαρης, όπως κάθε κρατούμενος, είχε το δικαίωμα και υπέβαλε για εφ’ όρον απόλυση».

«Όπως διευκρινίζεται, από το εφ’ όρον απόλυση δεν πρόκειται να φύγει, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η αίτηση εφ’ όρου απόλυσης σημαίνει πως έχω συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, βγάλτε με. Στην Ελλάδα είναι πιο απλοποιημένη η διαδικασία, καθώς με το που συμπληρώνει κάποιος τα έτη που προβλέπονται από την έκτιση της ποινής του, εκδίδεται μία διάταξη και βγαίνει» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

«Στη Ρουμανία είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα καθώς πρέπει να περάσει από μία Επιτροπή. Εδώ είναι το περιβάλλον του, άρα είναι λογικό να θέλει να επιστρέψει. Εκκρεμεί η έκτιση των ποινών του, και παρόλο που είχε χαρακτηριστεί ως δημόσιος κίνδυνος, η πραγματική του εικόνα 22 χρόνια μετά είναι πολύ διαφορετική. Η πραγματική του εικόνα και αλλαγή είναι εντυπωσιακή και είναι σπάνιο για κρατούμενο να έχει αλλάξει τόσο δραστικά τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, τον τρόπο ζωής, το να έχει έρθει κοντά στη θρησκεία και να ακολουθεί στο κελί του το τυπικό του μοχανισμού» σημείωσε ο δικηγόρος.

«Είναι αυτονόητο ότι έχει μετανιώσει ο Κώστας Πάσσαρης, ο ίδιος είναι θλιμμένος για τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ταγαράκης.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.