Ώρα μηδέν: Όλο και πιο κοντά στο σενάριο του τρόμου που οδηγεί στον Γ’ Παγκόσμιο

Ώρα μηδέν: Όλο και πιο κοντά στο σενάριο του τρόμου που οδηγεί στον Γ’ Παγκόσμιο

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό στον νέο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να μεταδίδουν πως θα αναβληθεί –προσωρινά– η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Σε μήνυμα – ανακοίνωσή του διευκρινίζει τους λόγους, για τους οποίους θα αναβληθεί η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, την ώρα που καταγράφονται οι πρώτες μάχες μεταξύ των δυνάμεων. Ειδικότερα, γίνεται λόγος πως θα υπάρξει στάση αναμονής, μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις από τις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ αναβάλλει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα αναμένοντας στρατιωτικές ενισχύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες» αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα, την ώρα που κορυφώνεται ο «διπλωματικός πυρετός» για την εύρεση λύσης στην περιοχή.

Πώς η σύγκρουση στη Γάζα θα οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφύγει, θεωρείται πως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να εμπλακούν στην κρίση Ισραήλ-Χαμάς αλλά και σε συγκρούσεις στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρώην επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού, Λόρδος Γουέστ, ανέλυσε τα έξι βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια σύγκρουση.

Αρχικά, η μεγάλη συγκέντρωση στρατού πέριξ της Λωρίδας της Γάζας και οι δηλώσεις Νετανιάχου ότι κανείς τρομοκράτης της Χαμάς «δεν θα μείνει ζωντανός» και ότι το Ισραήλ «παλεύει για την ύπαρξή του» ενάντια στους «νεοναζί», τη στιγμή που 4.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της κατάστασης και σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είναι ένα επικίνδυνο, μεθυστικό μείγμα», θεωρεί από την πλευρά του ο Λόρδος Γουέστ σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Sun» και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία εκρηκτική μάχη».

«Είναι απολύτως κατανοητό ότι το Ισραήλ θέλει να εκδικηθεί», λέει ο Λόρδος Γουέστ. Ωστόσο, «αν προβεί στην κράτηση αιχμαλώτων και αντιδράσει υπερβολικά, θα προκαλέσει τον αραβικό κόσμο ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε φρικαλεότητες», πρόσθεσε.

«Χωρίς φαγητό, ρεύμα, νερό και την επίθεση που θα δεχτούν από τις χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, υπάρχει πιθανότητα μαζικών απωλειών από την πλευρά των Παλαιστινίων… και όταν έχετε τεράστιους αριθμούς θυμάτων, τότε ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει στάση».

«Και είναι σημαντικό», όπως επισημαίνει ο Λόρδος Γουέστ, ότι «εάν υπάρχουν τεράστιες απώλειες στη Γάζα, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί η Χεζμπολάχ». Σε περίπτωση εμπλοκής της Χεζμπολάχ «αυτό θα ήταν πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ» αφού θα ακολουθήσει το Ιράν.

Αν όμως υπάρξει δραματική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάμειξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και άρα ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Ο Λόρδος Γουέστ, αναφέρει πως ακόμα ένα βήμα προς τον Γ’ Παγκόσμιο θα μπορούσε να είναι η εμπλοκή της Συρίας, χώρας συμμάχου της Ρωσίας.

Σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν τότε «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Ιράν θα κατηγορούσε την εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έτσι ξαφνικά η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί», τονίζει ο Γουέστ, πιστεύοντας ότι «Το Ιράν βλέπει τη Βρετανία ως τον μικρό σατανά, και τις ΗΠΑ ως τον μεγάλο σατανά».

«Εάν το Ισραήλ αρχίσει να καταρρέει λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», διατείνεται ο Λόρδος Γουέστ. Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά», προσθέτει, το ΝΑΤΟ «θα προσπαθήσει να αυξήσει τις δυνατότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

Το τελευταίο βήμα – που θα μπορούσε να βυθίσει τον πλανήτη σ’ εναν πόλεμο άνευ προηγουμένου θα ήταν να εμπλακεί η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο Λόρδος Γουέστ.

Επί πολλά χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με την ισλαμική γειτονική χώρα, τη Σαουδική Αραβία. Μοιράζονται επίσης το μίσος του Ιράν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ήδη, οι τρομοκράτες έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν ρουκέτες σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι στηρίζει με θέρμη το Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύοντας πυραύλους που προμηθεύονται από το Ιράν στο έδαφός της. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το γενικό χάος που θα μπορούσε να επικρατήσει στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να εξοργίσει σε τέτοιο βαθμό τη Σαουδική Αραβία ώστε να «εμπλακεί» στη σφαγή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.