Παγκόσμιος συναγερμός: Πότε προβλέπει το ισραηλινό σύνταγμα τη χρήση πυρηνικών όπλων 

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ: Πιο κοντά… από ποτέ ένας πυρηνικός πόλεμος

«Η εμβέλεια των πυρηνικών πυραύλων του Ισραήλ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να φτάσει στην Τεχεράνη».

Bαρύς είναι ο «φόρος αίματος» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη. Ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο πως αναμένεται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά στόχων της Χαμάς στη Γάζα, ο Θεόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής κοσμήτορας και καθηγητής πυρηνικής φυσικής και στρατιωτικών επιστημών, αναδεικνύει το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, καθώς και το σενάριο το Ισράηλ να «χτυπήσει» την Τεχεράνη.

«Η εμβέλεια των πυρηνικών πυραύλων του Ισραήλ είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να φτάσει στην Τεχεράνη. Οι προσομοιώσεις μας, δείχνουν ότι εάν πυρηνικός πύραυλος χτυπήσει τώρα, θα έχουμε μία ακτίνα γύρω στο 1 χλμ της πύρινης σφαίρας» ανέφερε αρχικά ο κ. Λιόλιος.

«Αν σκεφτούμε πως υπάρχουν 12.000 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Τεχεράνη, τότε τα θύματα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες από ένα ανάλογο χτύπημα» σημείωσε στη συνέχεια.

Πόσο πιθανό είναι ένα ανάλογο σενάριο

Ο κ. Λιόλιος, ερωτώμενος για το πόσο πιθανό είναι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλαδή το Ισραήλ να πλήξει με πυρηνικούς πυραύλους το κράτος, που θεωρεί υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση της Χαμάς, σημείωσε πως «αποτελεί δόγμα του Ισραήλ».

«Υπάρχει στη βιβλιογραφία, όπως και σε κάθε χώρα που έχει πυρηνικά όπλα η οποία αναφέρει πως σε περίπτωση που κινδυνεύσει, δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει. Το 1973, ξέρουμε πολύ καλά, ότι έδειξαν στους Άραβες ότι τους σημαδεύουν με τα πυρηνικά όπλα. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν μία επίθεση των Αράβων εναντίον των Ισραηλινών, εάν εισβάλλουν, με αποτέλεσμα την επίθεση του Ισραήλ με πυρηνικά όπλα. Δεν μπορεί να επιβιώσει αλλιώς» πρόσθεσε σχετικά ο καθηγητής.

Τι προβλέπει το σύνταγμα

Διευκρίνισε, επίσης, πως καμία από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, πλην του Ισραήλ, δεν διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ επανέλαβε πως στο δόγμα της χώρας αναφέρεται πως, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τις εν λόγω (σ.σ. χώρες), θα χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα.

Δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που το Ιράν διαμηνύει μέσω του ΥΠΕΞ να μην γίνει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά και των προειδοποιήσεων πως είναι «αναπόφευκτη η εξάπλωση του πολέμου», έχει ήδη σημάνει ο συναγερμός για ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν-Χεζμπολάχ-Χαμάς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.