Θέλει εξίσου πολύ κόπο, μα και τρόπο.
Τα προβλήματα είναι εκεί, «απτά», καθημερινά, κάτι που μπορεί να βιώσει- και που, δυστυχώς, βιώνει…- ο κάθε πολίτης στην Κεντρική Μακεδονία. Το να ισχυριστεί κανείς πως σύσσωμη η περιφέρεια έχει περιέλθει σε τέλμα δεν είναι στείρα κινδυνολογία, μα η πραγματικότητα που «επιτίθεται» νυχθημερόν στους κατοίκους της περιοχής.
Το ζητούμενο, βέβαια, είναι το τι μπορεί να γίνει προκειμένου να δει η κοινωνία εν όλω φως στο τούνελ και να πάψει να ταλαιπωρείται σε αφόρητο βαθμό. Η απάντηση, παραδόξως, κρύβεται σε μια σειρά από αριθμούς: 8/10/2023.
Ακριβώς: οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το μέσο εκείνο που μπορεί να οδηγήσει τον πολίτη σε καλύτερες ημέρες, αρκεί να υπάρχει μια συντεταγμένη, σοβαρή πρόταση ούτως ώστε να δοθεί το απαραίτητο όραμα και όχι αέναες αερολογίες που, ως συνήθως, είναι κενές περιεχομένου.
Γι’ αυτό, συγκρατήστε ένα όνομα: Βασίλης Ρόκος. Ο ανεξάρτητος (και το τονίζουμε, μιας και είναι βαρύνουσας σημασίας το να μην υπάρχουν οι απεχθείς κομματικές αγκυλώσεις) υποψήφιος περιφερειάρχης και η ομάδα της ΣΥΝ-εργασίας ανέπτυξε έναν πλήρη σχεδιασμό για την επίλυση των προβλημάτων της ΠΚΜ.
Μάλιστα, ο κ. Ρόκος και οι συν αυτώ συνέταξαν ένα 100σέλιδο πρόγραμμα – το αρτιότερο που έχει συνταχθεί στην ιστορία όχι μόνο της Περιφέρειας αλλά και της χώρας- μετά από μελέτη και έρευνα, σε συνεργασία, μάλιστα, με ειδική επιστημονική ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων (το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά στο www.vasilisrokos.gr).
Μιλάμε για 7 βασικούς πυλώνες και 10 άξονες, στους οποίους για κάθε νομό της Περιφέρειας και για κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα υπάρχουν προτάσεις ανάπτυξης και λύσεις. Αυτή η τμηματοποίηση έχει γίνει καθώς άλλα είναι, παραδείγματος χάρη, τα προβλήματα στην Θεσσαλονίκη, άλλες είναι οι ανάγκες στην Πιερία, στην Ημαθία, στην Χαλκιδική, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στην Πέλλα.
Επιγραμματικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχεδιασμό για την ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων, για τον πρωτογενή και δευτερογενή αγροτικό τομέα, για υποδομές και οδικό δίκτυο, για την τρίτη ηλικία, για τους ανέργους της ΠΚΜ, για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για την επιχειρηματικότητα, για την υγεία, για την ανάπτυξη τουρισμού, για την προώθηση του πολιτισμού, για την Παιδεία, για την προστασία του περιβάλλοντος κα.
Κι επειδή πολλοί από εσάς θέλησαν να μάθουν ποιος είναι ο κομματικός προστανατολισμός του Βασίλη Ρόκου, η απάντηση του ιδίου δικαιολογεί στο έπακρο τον όρο «ανεξάρτητος»: «Το ιδεολογικό πρόσημο της ΣΥΝ-εργασίας είναι τεχνοκρατικό με κοινωνικό πρόσημο και πατριωτικό έρεισμα . Οι έννοιες «αριστερά» και «δεξιά» δεν χωράνε στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε γενικότερα επίπεδα είναι έννοιες παρωχημένες που παραπέμπουν σε παλαιότερες δεκαετίες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Η «ναυαρχίδα» του προγράμματος της ΣΥΝ-εργασίας είναι η γεωστρατηγική ανάπτυξη και εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μέρος του 100σελιδου προγράμματος αφορά την ουσιαστική ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Έργα που θα ενώνουν τον Αξιό ποταμό με τον Δούναβη για μεταφόρτωση (με ποταμόπλοια) των προϊόντων, που θα έρχονται από χώρες της Ανατολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος μεταφοράς θα είναι χαμηλότερο και θα προωθούνται με ταχύτερο τρόπο. Άλλωστε ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο των επιχειρήσεων και του εμπορίου. Μην ξεχνάμε ότι, βάσει της ΕΕ, η χώρα όπου γίνεται η εισαγωγή των αγαθών από τρίτες χώρες, είναι η χώρα που κρατάει τα κόμιστρα, δηλαδή τα τελωνειακά έσοδα. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να δημιουργήσουμε τον «δρόμο της Μακεδονίας», ο οποίος θα ενώνει την Ανατολή με τη Δύση σε εμπορικό επίπεδο.
«Βέβαια Περιφέρεια ΚΜ δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη», τονίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. «Λόγω της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας έχω επισκεφθεί πέρα από την Ευρώπη, χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία κτλ. Είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται η Βεργίνα, είναι κρίμα να μην αναδεικνύεται η Χαλκιδική, το Κιλκίς, που έχει την δική του ιστορία και έναν υπέροχο βοτανικό κήπο ο οποίος θεωρείται από τους καλύτερους στην Ευρώπη, η πόλη των Σερρών, της Ημαθίας κ.α. Και όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της δημιουργίας αναγκαίων υποδομών κτλ», υπογραμμίζει ο κ. Ρόκος.
Οι Περιφέρειες εν γένει- και δη αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας- μπορούν να συμβάλλουν ουσιωδώς στην οικονομική, εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής τους, καθώς κατ’ ουσίαν είναι μικρές κυβερνήσεις που δεν χρειάζεται να περιμένουν τα πάντα από τη… μεγάλη.
Γι’ αυτό η 8η του Οκτώβρη είναι μια καίρια ημερομηνία. Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να πάει να ψηφίσει ελαφρά τη καρδία, αλλά να εμπιστευτεί τα άτομα εκείνα που έχουν όραμα, πλάνο και, το κυριότερο, έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και προεργασία για τα όσα θα συναντήσουν μόλις βρεθούν στις θέσεις ευθύνης.
Να έχουν ετοιμάσει, φερ’ ειπείν, το αρτιότερο πρόγραμμα στα χρονικά της Ελλάδος…
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.