Δάκρυα για τον κορωνοϊό…

Δείχνουν το φινάλε του covid-19: Έτσι έσβησαν οι 2 πιο θανατηφόροι ιοί χωρίς εμβόλιο

Πρέπει να δακρύσετε

Δακρύστε, συλλέξτε με μπατονέτα τα δάκρυα και τελειώσατε σε ό,τι αφορά τη διάγνωση του SARS-CoV-2. Αυτό ουσιαστικώς είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Medicine».

Eυχάριστη εναλλακτική

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα δακρύων από ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 μέσω των συμβατικών τεστ και οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Κρανιοπροσωπικών Ανωμαλιών (HRAC). Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μέθοδος των… δακρύων μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος που αποτελεί μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία.

Προφυλάξεις για τους επαγγελματίες υγείας

Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν επίσης ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν υπόψη τους πως μπορεί να εκτεθούν στον κορωνοϊό μέσω των δακρύων των ασθενών τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα – αν και στη μελέτη επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω των δακρύων είναι χαμηλός.

Προγνωστικός δείκτης

Επιπροσθέτως ο συνδυασμός δύο παραγόντων – περισσότερες συννοσηρότητες και υψηλότερο ποσοστό θνητότητας – στους ασθενείς των οποίων το δείγμα δακρύων ήταν θετικό μαρτυρεί ότι η νέα μέθοδος ανίχνευσης του ιού μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη της εξέλιξης του ασθενούς.

Οι δύο τεχνικές συλλογής των δακρύων

Εκτός από τη συλλογή των δακρύων με μάκτρο (ειδική μπατονέτα), οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν και άλλη μια τεχνική με χρήση οφθαλμικών διαγνωστικών ταινιών (Schirmer strip test) – με αυτήν την τεχνική η ταινία τοποθετείται επί πέντε λεπτά μέσα στο κάτω βλέφαρο (η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τον προσδιορισμό του αν το μάτι παράγει αρκετά δάκρυα). Τα δείγματα αναλύθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2021.

Τα αποτελέσματα

Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων που συνελέγησαν με μάκτρο και στο 12,1% των δειγμάτων που συνελέγησαν με οφθαλμική ταινία. Οπως ήταν αναμενόμενο, κανένας από τους ασθενείς που είχε διαγνωσθεί αρνητικός στον ιό μέσω ρινοφαρυγγικού δείγματος δεν διαγνώσθηκε θετικός στο τεστ των… δακρύων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.