Άλλα περιμέναμε...
Η πανδημία, δυστυχώς, συνεχίζει να βάζει πολύ δύσκολα σε σύσσωμο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να καταφεύγουν στη λύση του (καθολικού στις περισσότερες περιπτώσεις) lockdown.
Παρά το γεγονός πως τα εμβόλια είναι εδώ και οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά- έστω και με όχι όσο γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε- και αν και «βαδίζουμε» στον 2ο χρόνο… παρέα με τον κορωνοϊό, τα νούμερα παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και δεν μπορούμε, για την ώρα, ν’ απαλλαγούμε οριστικά από τον εφιάλτη.
Γι’ αυτό, σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο, κάθε βοήθεια αναφορικά με το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το να νοσήσουμε είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Το τελευταίο διάστημα είχε γίνει τεράστιος ντόρος για το αν και κατά πόσον το να φοράμε δύο μάσκες τη μία πάνω στην άλλη μας προστατεύει περισσότερο από τον ιό. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι εμπειρογνώμονες που τοποθετήθηκαν ανοιχτά υπέρ της χρήσης της διπλής μάσκας, τονίζοντας πως είμαστε απείρως πιο «θωρακισμένοι».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει: σε προσομοιώσεις που έγιναν σε ιαπωνικό υπερυπολογιστή για να μοντελοποιήσουν τη ροή σωματιδίων του ιού από άτομα που φορούσαν διαφορετικούς τύπους και συνδυασμούς μάσκας, φάνηκε πως η έξτρα μάσκα βοηθά ελάχιστα παραπάνω.
Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μίας μάσκας χειρουργικού τύπου, κατασκευασμένη από μη υφασμάτινιο υλικό, είχε 85% αποτελεσματικότητα στο μπλοκάρισμα σωματιδίων όταν φοριούνται σφιχτά γύρω από τη μύτη και το πρόσωπο. Η προσθήκη δεύτερης μάσκας πολυουρεθάνης από πάνω αύξησε την αποτελεσματικότητα μόλις στο 89%.
Φαίνεται λοιπόν πως, δυστυχώς, μιλάμε για μόλις 4% παραπάνω. Βέβαια, πολλές φορές το 4% είναι σωτήριο και δεν πρέπει να το αψηφούμε ελαφρά τη καρδία…