Πότε πρέπει να ανησυχήσετε: Τι δείχνει για την υγεία σας το πετάρισμα του ματιού 

mati

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Όλοι έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να «πεταρίζει» το μάτι. Και μπορεί αρκετοί να πιστεύουν πως θα έχουν συνάντηση με πρόσωπο που είχαν να δουν καιρό, αλλά η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση!

Το «πέταγμα» του ματιού εμφανίζεται αναίτια και μπορεί να επιμένει για αρκετά λεπτά. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δείχνει πως υπάρχει θέμα υγείας.

Πότε «πετάει» το μάτι

Το μάτι «πετάει» όταν διεγείρονται υπερβολικά οι μύες και η υπερδιέγερση έχει σαν αποτέλεσμα την ακούσια σύσπαση, η οποία με τη σειρά της εκδηλώνεται με αυτό που λέμε «πετάρισμα».

Οι δύο πιο κοινές αιτίες της σύσπασης των μυών του ματιού είναι το στρες και η έλλειψη ύπνου. Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, αλκοόλ ή νικοτίνης μπορεί επίσης να ευθύνονται που «πετάει» το μάτι.

Το «πετάρισμα» μπορεί επίσης να προκληθεί από την ξηρότητα των ματιών, η οποία είναι κοινή παρενέργεια διαφόρων φαρμάκων (π.χ. αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά) ή αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.

Το μάτι μπορεί να «πετάει» λόγω ορισμένων οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, η βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων), η ραγοειδίτιδα και η διάβρωση του κερατοειδή.

Πότε υπάρχει ανησυχία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν «πετάει» το μάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχουν συμπτώματα όπως η διπλωπία (διπλή όραση), η αλλοίωση της κόρης του ματιού και οι μυϊκές συσπάσεις του προσώπου χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.

Και αυτό διότι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι συσπάσεις των μυών του ματιού οφείλονται σε πιο σοβαρή πάθηση, όπως η παράλυση Bell ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.