Δήλωση που θα συζητηθεί.
Σημαντικές ενστάσεις ως προς την σειρά που γίνονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η έναρξη του εμβολιασμού έπρεπε να ξεκινήσει από τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.
Για να σταματήσει η διαφορά θα έπρεπε ο εμβολιασμός να προχωρήσει στη συνέχεια στους υγειονομικούς. Ο ίδιος έδωσε ως παράδειγμα την Ελβετία όπου ζει και εργάζεται
«Εδώ (σ.σ. στην Ελβετία) αποφάσισαν ότι θα εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που ασθενούν και μετά αυτοί που τους προσέχουν. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι προτιμότερο γιατί αν θες να εμποδίσεις τη συνέχιση της πανδημίας, πρώτα φροντίζεις αυτούς που ασθενούν και μετά τους υγειονομικούς. Γιατί αν πάψουν να ασθενούν κάποιοι, τότε αυτοί που τους φροντίζουν δεν θα έχουν κίνδυνο» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο Sputnik.
«Ενώ αν εμβολιάσουμε πρώτα τους υγειονομικούς, ναι, τους προστατεύουμε, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι εξακολουθούν να ασθενούν, άρα δεν ανακόψαμε τον ιό. Με το να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία, προστατεύουμε και τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους οι οποίοι ασθενούν. Εμβολιάζοντας τους υγειονομικούς, μόνο τους ίδιους προστατεύουμε, που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι νέοι και υγιείς. Αυτά είναι θέματα περισσότερο συνδικαλιστικά και πιέσεις από λόμπι παρά ένας πραγματικός τρόπος προτεραιοποίησης της πολιτικής εμβολιασμού» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
«Αν προσέξετε, όμως, στις περισσότερες χώρες -στη χειρότερη περίπτωση- το κάνουν παράλληλα. Δηλαδή ενώ εμβολιάζονται οι υγειονομικοί, εμβολιάζονται και οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες» επισήμανε.
Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι γίνεται λάθος.
«Στην Ελλάδα εμβολιάζονται αποκλειστικά οι υγειονομικοί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Αυτό για εμένα είναι λάθος. Έπρεπε οι εμβολιασμοί να γίνονται παράλληλα. Δηλαδή να εμβολιάζονται και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευπαθείς, παράλληλα με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή δηλαδή ΜΕΘ» σχολίασε.