
Ο Κώστας Καραμανλής έκανε μια ηγετική παρέμβαση και μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά χαράσσουν μέτωπο κατά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τιμή της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη που βρήκε σύμφωνο τον Σαμαρά
Βαθαίνει η κρίση στη Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά, τόσο εντός όσο κι εκτός κόμματος. Από τη μία, ο πρωθυπουργός καλείται να αποκρούσει τους έξωθεν κινδύνους, από την άλλη, βάλλεται εκ των έσω. Μέχρι χθες, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που, ενώ βρίσκεται ουσιαστικά εκτός κόμματος, έχει ανοίξει μέτωπο με τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι παρεκκλίνει από τον δρόμο της δεξιάς και κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, που μπορεί να του βγουν σε κακό.
Χθες, ήρθε άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός να ρίξει «βόμβα» στα θεμέλια της Νέας Δημοκρατίας και να καταστήσει σαφές στον Μητσοτάκη, ότι πρέπει να… ματώσει για να διατηρήσει τα ηνία του κόμματος και να αποδείξει ότι αξίζει να ηγείται της παραδοσιακής δεξιάς παράταξης της χώρας. Ο λόγος για τον Κώστα Καραμανλή.
Μιλώντας στην εκδήλωση προς τιμήν της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε ουσιαστικά στον Μητσοτάκη θεσμική ολίσθηση, που προκαλεί την αμφισβήτηση των πολιτών προς το πρόσωπο της κυβέρνησης. Μπορεί όσα είπε ο κ. Καραμανλής να μην απέχουν από την αλήθεια, και δεν έχει λάθος σε όσα λέει. Ωστόσο, αυτά που είπε αποτελούν ξεκάθαρη μομφή στο πρόσωπο του Μητσοτάκη και θέτει σοβαρά (;) ζητήματα στην κυβέρνηση.
Τι είπε όμως ο Καραμανλής; Είπε ότι «η πολιτική ομαλότητα, ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχουν ως θεμελιώδες προαπαιτούμενο την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών, την εμπέδωση κράτους δικαίου, την ουσιαστική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όταν αυτά αμφισβητούνται, όταν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και μάλιστα διαρκώς διευρυνόμενο, πιστεύει ότι αυτά δεν ισχύουν, ότι οι ευαίσθητοι θεσμοί χειραγωγούνται, ότι το κοινοβούλιο υποβαθμίζεται, ότι οι κυβερνήσεις αγνοούν τις ανάγκες της και δεν καταλαβαίνουν τις αγωνίες της, ότι οι ισχυροί δεν ελέγχονται, ότι η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται επί των λιγότερο ευνοημένων πολιτών τότε έχουμε κρίση.
Κρίση απαξίωσης, κρίση απονομιμοποίησης, κρίση αμφισβήτησης και απόρριψης του θεσμικού πλαισίου και του πολιτικού συστήματος. Τα φαινόμενα αυτά είναι υπαρκτά, δεν απέχουν από την κρατούσα σήμερα κοινωνική αντίληψη και διεθνώς και στην Ευρώπη και στην χώρα μας». Ο Καραμανλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και ειδικότερα στη Δικαιοσύνη.
Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, είχε θερμή χειραψία με τον Αντώνη Σαμαρά, που ήταν σαν να επικροτούσε όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής. Μπορεί οι δυο τους να μην έχουν πρόθεση να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά σίγουρα συμφωνούν σε περισσότερα απ’ όσα διαφωνούν, κι ένα από αυτά, είναι αναμφισβήτητα πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η «πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη
Ο Καραμανλής είχε δεχθεί κριτική τους προηγούμενες μήνες από τον Μητσοτάκη, μία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την περίοδο της διακυβέρνησής του το διάστημα 2004-2009 κι άλλη μια όταν τον είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων «αυτόκλητο συμβουλάτορα στα εθνικά θέματα». Η απάντηση που έδωσε τώρα, περιμένοντας στωικά όλο αυτό το διάστημα ο Καραμανλής, είναι βαριά. Και είναι βαριά, γιατί όπως κι ο Σαμαράς, έτσι κι ο πρώην πρωθυπουργός, μιλά στην δεξιά. Και είναι σοβαρή η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Μητσοτάκη.
Ένας Μητσοτάκης, που έδωσε μια πληρωμένη απάντηση από το βήμα της Βουλής, όπου ψηφιζόταν σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις 97 διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της 13ωρης εργασίας. Μπορεί να μην έχει αποσαφηνιστεί αν έψεξε την αντιπολίτευση με το σχόλιό του, καθώς δεν μίλησε με… ονόματα και διευθύνσεις, όμως σίγουρα, δεν θα τον… χαλούσε αν έπαιρναν τα «σκάγια» και τους πρώην συντρόφους του, με τους οποίους έχει έρθει πλέον σε οριστική κι αμετάκλητη ρήξη.
Ο Μητσοτάκης, είπε συγκεκριμένα: «Πώς κάποιοι κατακρίνουν την πολιτική των ήρεμων νερών; Τι θέλουν; Φουρτούνες; Ατυχήματα και εντάσεις;» και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση σε όλους τους ψευτοπατριώτες». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στην ενεργή διπλωματία «δεν χωρούν ανευθυνότητες και επιπολαιότητες».
Εάν λοιπόν ο Μητσοτάκης απευθυνόταν με το «ψευτοπατριώτες» στους επικριτές του στην αντιπολίτευση, έχει καλώς. Αν του ξέφυγε και δεν διευκρίνισε ποιους εννοούσε, τότε δείχνει ότι έχασε -έστω και στιγμιαία- τον έλεγχο. Εάν όμως το είπε σκόπιμα κι αυτό ίσως το μάθουμε τις επόμενες ώρες από τις «διαρροές» του Μαξίμου, τότε μπαίνει στα χαρακώματα και δημιουργεί, όπως είπε κι ο Καραμανλής «θεσμική κρίση».
Τελευταίες Ειδήσεις
- Το MTV κατεβάζει ρολά: Τέλος εποχής για τη μουσική τηλεόραση που γέννησε την ποπ κουλτούρα
- Συριζαίος έκανε δήλωση για τους εργάτες, που θα ζήλευαν και οι ακροδεξιοί – Τι είπε ο βουλευτής Αχαΐας Παναγιωτόπουλος
- «Δεν θα πω ποιοι είναι»… ή μήπως το είπε; Αποκάλυψη για τους δύο ηγέτες που ο Τραμπ δεν μπορεί να βλέπει