Πώς το εξηγούν οι ειδικοί.
Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε όλον τον κόσμο. Οι νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει τις 280 χιλιάδες.
Ωστόσο στην Αφρική καταγράφεται ένα μυστήριο. Η ήπειρος που έχει ελάχιστες δομές υγείας έχει καταγράψει πάνω 64 χιλιάδες κρούσματα και μόλις 2301 θανάτους. Αυτό την κατατάσσει στις λιγότερο πληττόμενες περιοχές στον κόσμο.
Οι αριθμοί είναι μικροί αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αφρική έχει πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με το «Euronews» έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την υπόθεση της Αφρικής. Το πρώτο αναφέρει ότι η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί στην αφρικανική ήπειρο συμβάλλει στην αναστολή μετάδοσης του ιού.
Ακόμη ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων της Αφρικής είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική. Το γεγονός αυτός συμβάλλει στο να εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα αφού οι περισσότεροι πιθανοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί.
Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο η ευρεία χρήση του εμβολίου κατά της φυματίωσης να συμβάλλει στην αναστολή εξάπλωσης του ιού.
Αναπτύσσονται βέβαια και άλλες θεωρίες, όπως ότι τα λίγα τεστ που γίνονται δε δίνει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Ακόμη η εμφάνιση του ιού στην Αφρική εμφανίστηκε πολύ αργότερα σε σχέση με την Ευρώπη και την Αμερική.
Το πρώτο κρούσμα στην Αίγυπτο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριου, ενώ υπήρχε έξαρση του ιού στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημιολογική καμπύλη στην Αφρική θα φτάσει στο πικ της τις επόμενες εβδομάδες όπως συνέβη στην Ευρώπη και την Αμερική όπου υπήρξε πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων σε ελάχιστες εβδομάδες.