Μια άγνωστη ιστορία: Πότε έφτασε για πρώτη φορά το Άγιο Φως στην Ελλάδα πριν την Ανάσταση

Μια άγνωστη ιστορία: Πότε έφτασε για πρώτη φορά το Άγιο Φως στην Ελλάδα πριν την Ανάσταση

Η πτήση και η πρωτοβουλία.

Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως κάθε Μεγάλο Σάββατο αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, λαμβάνοντας χώρα στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Η τελετή γίνεται στις 12:00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ως και το 1988, το Άγιο Φως έφτανε στην Ελλάδα με πλοίο και μάλιστα μετά την Ανάσταση. Τότε όμως, όλα άλλαξαν.

Και με ενέργειες του Ιάκωβου Οικονομίδη και του Θόδωρο Τσακιρίδη, σε συνεργασία με τον τότε έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα (και μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων) Ειρηναίο, το ταξιδιωτικό πρακτορείο του πρώτου ανέλαβε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο με ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, στέλεχος των οποίων ήταν ο Τσακιρίδης. Αργότερα μάλιστα η εκκλησία απένειμε στον Οικονομίδη τους τίτλους «Μεγάλου Άρχοντα Ρεφερενδάριου» και του «Μεγαλόσταυρου».

Η τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μάλιστα ανέλαβε τα έξοδα και πέρασε διάταξη ώστε ετησίως να καλύπτονται από το ελληνικό κράτος, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Και με μερικές αλλαγές έκτοτε. Ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου παραλαμβάνει το «ανέσπερον φως» και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα, όπου γίνεται η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους, από το 2001. Ενώ το 2005, αντί για το ταξιδιωτικό γραφείο, την ευθύνη για την αεροπορική μεταφορά ανέλαβε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με το εν λόγω πρωτόκολλο υποδοχής, έγινε εφικτή η διανομή του αγίου Φωτός σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, αμέσως μετά την άφιξή του, ώστε να βρίσκεται την ώρα της Αναστάσεως σε όλους του ναούς της χώρας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.