Το πρόγραμμα των 100 ημερών ήταν του Ανδρέα, όχι του Κυριάκου

Το πρόγραμμα των 100 ημερών ήταν του Ανδρέα, όχι του Κυριάκου

Μια άγνωστη ιστορία… 39 ετών.

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για το περιβόητο «πρόγραμμα των 100 ημερών» της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που λάνσαρε τις πρώτες 100 μέρες της αλλαγής, το 1981 και άνοιξε… σχολή. Το «100» ήταν συμβολικό, αλλά ο πρώτος ροκ σταρ της πολιτικής σκηνής της χώρας ήξερε ότι, ερχόμενος στην εξουσία μόνο το πρώτο τρίμηνο μπορούσε να κάνει πράγματα και να κάνει πράξη ορισμένες από τις αλλαγές που ευαγγελιζόταν. Και εάν δείτε την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το ‘81 οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν μόνο στην αρχή- είτε αυτές αφορούσαν την καθημερινότητα, τους μισθούς και τις συντάξεις, είτε τις μεγάλες τομές σε ένα παρωχημένο κράτος που ακόμη ακόμη και την προίκα ή τη μοιχεία τη διατηρούσε (νομοθετικά) στη ζωή.

Ποιος ήταν όμως ο εμπνευστής του προγράμματος, τότε; Ο Γεράσιμος Αρσένης! Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό (1980), είχε προτείνει την εκπόνηση ενός προγράμματος 100 ημερών που θα εφαρμοζόταν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας και το οποίο θα ξεκαθάριζε αμέσως το τοπίο και εκκρεμότητες που αφορούσαν κυρίως σε εξωτερικούς οικονομικούς παράγοντες (ισοτιμία της δραχμής, συναλλαγματικά αποθέματα, εξωτερικός δανεισμός και κανόνες διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων).

Ο Ανδρέας δέχθηκε πρόθυμα την πρόταση και σύστησε ομάδα εργασίας υπό την προεδρία του, όπου εκτός του Αρσένη μετείχαν ο Απόστολος Λάζαρης, ο Δημήτρης Κουλουριάνος, η Λούκα Κατσέλη και αργότερα προστέθηκαν οι Γιάννος Παπαντωνίου, Γιάννης Παπανικολάου κ.α.

Το πρόγραμμα των 100 ημερών δεν εφαρμόσθηκε. Η πίεση για άμεση εφαρμογή των αλλαγών στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, στο ΕΣΥ κι αλλού, δημιούργησε ένα κλίμα που τα οικονομικά πήγαν στην πίσω θέση…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.