Όταν ο Τζίμι Χέντριξ έκαψε την κιθάρα του πάνω στη σκηνή – BINTEO

Όταν ο Τζίμι Χέντριξ έκαψε την κιθάρα του πάνω στη σκηνή - BINTEO

Σαν σήμερα το 1967, ο Τζίμι Χέντριξ χάρισε μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες στην ιστορία της ροκ μουσικής όταν έκαψε την κιθάρα του επί σκηνής.

Ήταν η στιγμή που τον έκανε θρύλο. Η στιγμή που κατάφερε να κερδίσει και την Αμερική και να εκτοξεύσει την καριέρα του. Μέχρι τότε ο Χέντριξ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός κιθαρίστας είχε καταφέρει να κερδίσει την Ευρώπη από το σύντομο πέρασμά του στην Αγγλία. Μέσα σε λίγους μήνες είχε τρία κομμάτια στο Top10 των βρετανικών τσαρτς.

Αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του λίγο αργότερα προκειμένου να κερδίσει και εκεί το κοινό. Τη νύχτα της 18ης Ιουνίου του 1967 θα το κατάφερνε…

Ο Χέντριξ βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο φημισμένο φεστιβάλ Monterey Pop. Μαζί του ήταν και οι The Who. Ωστόσο, κανένας δεν ήθελε να παίξει μετά τον άλλον. Τόσο οι Jimi Hendrix Experience όσο και οι The Who ήταν εκπληκτικοί στα live τους. Το γνώριζαν και οι δύο μπάντες αυτό.

Τελικά τη λύση την έδωσε το… κέρμα και οι The Who βγήκαν πρώτοι στη σκηνή. Καταφέρνουν να δώσουν μία ανεπανάληπτη παράσταση εκείνο το βράδυ και τα κάνουν γυαλιά-καρφιά (κυριολεκτικά), κλείνοντας επεισοδιακά με το My Generation.

Όμως κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί για το τι θα επακολουθούσε. Ο Χέντριξ επιλέγει να διασκευάσει με μοναδικό τρόπο το Like A Rolling Stone του Μπομπ Ντίλαν, κάτι που δεν είχε τολμήσει να κάνει κανένας άλλος μέχρι τότε, για ένα τραγούδι-σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Οι Jimi Hendrix Experience προσφέρουν κάτι μοναδικό, κάτι το ανεπανάληπτο στο κοινό εκείνη τη νύχτα, επισκιάζοντας τους δυναμικούς και αγριεμένους The Who. Οι Αμερικανοί δεν είχαν ξαναδεί κάτι αντίστοιχο. Τόσο δυνατό και παραμορφωμένο ήχο με τον Χέντριξ να κάνει την κιθάρα του να βρυχάται σαν λιοντάρι, γρατζουνώντας την με τα δόντια του.

Το καλύτερο όμως ο Χέντριξ το κράταγε για το τέλος. Έπειτα από μια μυθική εκτέλεση στο Wild Thing, ακολουθεί μια μοναδική παράσταση. Αφήνει κάτω την Fender Stratocaster και γονατίζει από πάνω της κάνοντας ρυθμικές κινήσεις (σαν να την κάνει έρωτα).

Στη συνέχεια παίρνει ένα μπουκαλι οινόπνευμα και τη λούζει, ανάβει ένα σπίρτο και την καίει. Ο Χέντριξ φανερά εκστασιασμένος συνεχίζει το σόου του, χτυπώντας τη φλεγόμενη κιθάρα του δυνατά στο έδαφος και πετάει τα κομμάτια της στο κοινό που έχει μείνει καθηλωμένο μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που βλέπει.

Ήταν η απόλυτη κορύφωση, η απόλυτη ζωντανή εμφάνιση από έναν μεγάλο καλλιτέχνη που κατάφερε εκείνο το βράδυ να χτίσει τον μύθο του και να περάσει στην ιστορία ως ο κορυφαίος και επιδραστικότερος κιθαρίστας που εμφανίστηκε ποτέ στον κόσμο μας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.