Ποιοι οι οικονομικά κερδισμένοι, τι συμβαίνει με τους ψηφοφόρους.
Μπόνους για τρία κόµµατα που κατάφεραν πρώτη φορά να ξεπεράσουν το 1,5% στις πρόσφατες ευρωεκλογές φέρνει η νέα προεκλογική περίοδος που ξεκινά αύριο ∆ευτέρα. ∆ικαιούχοι εκλογικής χρηµατοδότησης θα είναι πλέον, όχι µόνον η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που έβγαλε και ευρωβουλευτή, αλλά επίσης το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η 10η Ιουνίου θα είναι η µέρα επίσηµης έναρξης της περιόδου πριν τις κρίσιµες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στο διάστηµα αυτό θα πρέπει να τηρηθεί ολόκληρο το «check list» των προπαρασκευαστικών ενεργειών όπως συνέβη πολύ πρόσφατα και µε τις ευρωεκλογές.
Μέσα στις ενέργειες αυτές περιλαµβάνεται και η χορήγηση εκλογικής χρηµατοδότησης στα κόµµατα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1,5% των έγκυρων ψήφων στις πρόσφατες εκλογές για το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ηµεροµηνίες- κλειδιά της προεκλογικής περιόδου, εφόσον δεν αλλάξει κάτι, είναι οι εξής:
10/6/2019: ∆ηµοσιεύεται το Προεδρικό ∆ιάταγµα διάλυσης της Βουλής που είναι το εναρκτήριο λάκτισµα όλης της διαδικασίας. Αυτοµάτως ξεκινούν οι περιορισµοί στις εµφανίσεις των υποψηφίων στα ραδιοτηλεοπτικά µέσα και ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών τους.
13/6/2019: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η ∆ιακοµµατική Επιτροπή των κοµµάτων που διαθέτουν εκλεγµένο εκπρόσωπο. Στη συνεδρίαση κάνει την παρθενική του εµφάνιση και το κόµµα Βελόπουλου. Η ∆ιακοµµατική αποφασίζει για την κατανοµή της εκλογικής χρηµατοδότησης. Υπολογίζεται ότι θα διατεθεί συνολικά ποσό γύρω στα 800.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στους νεοεισερχόµενους υπολογίζονται µεταξύ 4.000 και 6.000 ευρώ.
19/6/2019: Εως την ηµεροµηνία αυτή οφείλουν να παραιτηθούν δηµόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι και αξιωµατικοί από θέσεις που συνιστούν κώλυµα εκλογιµότητας. Επίσης, πρέπει όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές να έχουν καταθέσει τις υποψηφιότητές τους στα πρωτοδικεία των εκλογικών περιφερειών που τους ενδιαφέρουν. Στην ίδια ηµεροµηνία λήγει η προθεσµία για να δηλωθούν στον πρόεδρο της Βουλής και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ονόµατα και τα εµβλήµατα των κοµµάτων που θα λάβουν µέρος.
20/6/2019: Τα πρωτοδικεία ανακηρύσσουν τους υποψήφιους βουλευτές. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει τους πίνακες µε τα εκλογικά τµήµατα που θα λειτουργήσουν και τους στέλνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με τα εκλογικά τµήµατα προέκυψε µεγάλη σύγχυση στις πρόσφατες εκλογές µε τις τέσσερις κάλπες. Τώρα η κάλπη θα είναι µία, οπότε και ο συνολικός αριθµός των εκλογικών τµηµάτων αναµένεται να επανέλθει στις 20-22.000 πανελλαδικά αντί για σχεδόν 40.000. Οσο για τους εκλογείς, που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο ψηφοφορίας, το πιθανότερο είναι να επιστρέψουν εκεί που ψήφιζαν έως το 2015.
22/6/2019: Λήγει η προθεσµία για την επίδοση των δηλώσεων κατάρτισης συνδυασµών υποψηφίων στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
24/6/2019: Ο Αρειος Πάγος ανακηρύσσει τους υποψήφιους συνδυασµούς. Πλέον κόµµατα και υποψήφιοι βρίσκονται στη γραµµή εκκίνησης. Μετά την ανακήρυξη, συνεδριάζει και πάλι η ∆ιακοµµατική Επιτροπή µε σύνθεση που περιλαµβάνει όλα τα υποψήφια κόµµατα, προκειµένου να µοιρασθούν χώροι προβολής µέσα στις πόλεις και να ρυθµισθούν άλλα θέµατα.
25/6/2019: Τα αρµόδια δικαστήρια πρέπει έως αυτή την ηµεροµηνία να διορίσουν τα µέλη των εφορευτικών επιτροπών στα εκλογικά τµήµατα. Στις πρόσφατες εκλογές παρατηρήθηκε µεγάλο πρόβληµα καθώς σε πολλά τµήµατα έλειπαν µέλη και σε κάποια δεν εµφανίσθηκε κανένα. Το πρόβληµα λύθηκε όπως-όπως µε τη βοήθεια, κυρίως, των δύο γραµµατέων που µπορούσε να διορίσει κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος. Είναι άγνωστο εάν θα διοριστούν και πάλι δύο γραµµατείς, ενώ εκκρεµεί και πρόταση για την έµµισθη συµµετοχή των µελών των εφορευτικών επιτροπών.
Οι κατάλογοι
28/6/2019: Εως την ηµεροµηνία αυτή θα πρέπει όλα τα κόµµατα να έχουν παραδώσει στις έδρες των νοµών τα απαραίτητα για τη διενέργεια των εκλογών ψηφοδέλτια σε επαρκή αριθµό ανάλογα µε τους εγγεγραµµένους ψηφοφόρους. Αυτή τη φορά θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι µε τις αλλαγές που αιτήθηκαν εκλογείς µέχρι τις 30 Απριλίου 2019. Αυτό σηµαίνει ότι ισχύουν µόνον οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έως τότε για µεταδηµότευση ή για ετεροδηµότες. Εάν, δηλαδή, επιθυµεί κάποιος µεταδηµότευση, αυτό δεν θα αλλάξει τον τόπο ψηφοφορίας. Για όσους έχουν δηλωθεί ως ετεροδηµότες, αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο που κατοικούν και όχι εκεί που είναι εγγεγραµµένοι. Υπολογίζεται πως µόνο στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 70.000 ετεροδηµότες, για τις ανάγκες των οποίων θα δηµιουργηθούν δεκάδες εκλογικά τµήµατα ανάλογα µε την Περιφέρεια στην οποία είναι γραµµένοι.
1/7/2019: Λήγει η προθεσµία για την ειδοποίηση από τον εισαγγελέα των µελών που διορίστηκαν σε εφορευτικές επιτροπές. Πρακτικά, είναι ήδη αργά για να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση αυτή.
3/7/2019: Οι δήµοι οφείλουν να έχουν καταρτίσει και τοιχοκολλήσει το πρόγραµµα ψηφοφορίας στις περιοχές τους. 4/7/2019: ∆ικαστικοί αντιπρόσωποι, έφοροι αντιπροσώπων και αναπληρωτές οφείλουν να παρουσιαστούν στις περιοχές που έχουν διοριστεί για να διευκολύνουν την εκλογική διαδικασία.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.