Σαν σήμερα: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων

Σαν σήμερα: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων έχει τίλο «Οι Περιπέτειες του Πρίγκιπα Αχμέντ» («Die Abenteuer des Prinzen Achmed», ο πρωτότυπος γερμανικός της τίτλος) και βασίζεται σε ιστορίες από τις ανατολίτικες «Χίλιες και μια Νύχτες».

Γυρίστηκε μεταξύ 1923 και 1926 από την πρωτοπόρο γερμανίδα κινηματογραφίστρια Λότε Ράινιγκερ και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 2 Μαΐου 1926 στο «Λαϊκό Θέατρο» του Βερολίνου (Volksbühne Berlin). Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας έγραψε ο γερμανός συνθέτης Βόλφγκανγκ Τσέλερ. Η ταινία αντλεί στοιχεία από την αρχαία παράδοση του θεάτρου σκιών και περιγράφει μέσα από τη χάρη των κινούμενων σιλουετών μία ιστορία για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού.

Ο διαβολικός μάγος Μπανού ξεγελά τον Πρίγκιπα Αχμέντ και τον στέλνει σε μία επικίνδυνη αποστολή. Με το ιπτάμενο άλογό του ο Αχμέντ θα βρεθεί σε ένα απομακρυσμένο νησί που κατοικείται από δαιμόνια κι εκεί θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει δράκους και πνεύματα για να σώσει την όμορφη Πριγκίπισσα Περιμπανού. Έχοντας σύμμαχο τον Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι του, θα επιστρέψει με σκοπό να εκδικηθεί τον πανούργο μάγο.

Ο γάλλος Ζαν Ρενουάρ, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, είχε δηλώσει για την ταινία ότι «η Ράινγκερ γεννήθηκε με μαγικά χέρια».

ΠΗΓΗ: sansimera

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.