Οταν ο Ανδρέας έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός (video)

Οταν ο Ανδρέας έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός (video)

Σαν σήμερα η ορκωμοσία της πρώτης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ

Πέρασαν 38 χρόνια από την πρώτη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σαν σήμερα το 1981, το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Παπανδρέου και σύνθημα «Αλλαγή», αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, λαμβάνοντας την ψήφο του 48,07% του εκλογικού σώματος και καταλαμβάνοντας 172 έδρες στη Βουλή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές σαν «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού.

Η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που δημιούργησε το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού (αργότερα Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού) ως αυτοτελή δημόσια υπηρεσία. Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία το γραφείο του πρωθυπουργού απέκτησε θεσμική υπόσταση και σημαντικό ρόλο στη χάραξη, διαμόρφωση και εφαρμογή της πολιτικής, σε διάφορους τομείς.

Ο τότε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνης Λιβάνης, αποτελούσε ισχυρότερο κυβερνητικό παράγοντα απ’ όλους τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.