Η ασέμνη χειρονομία παίκτη του Παναθηναϊκού που ξεσήκωσε τη θύρα 13

Η ασέμνη χειρονομία παίκτη του Παναθηναϊκού που ξεσήκωσε τη θύρα 13

Προκάλεσε τη δημόσια κατακραυγή.

Για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Λουίς Αντρεούτσι στον αγώνα Παναθηναϊκός-Καβάλα 2-1, σαν σήμερα το 1980, έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά.

Με τα χρόνια, ο αστικός μύθος είχε φτάσει να λέει ότι ο Αργεντινός επιθετικός είχε κατεβάσει κιόλας το σορτσάκι για να επιδείξει τα γεννητικά του όργανα στους οπαδούς του «τριφυλλιού» που τον αποδοκίμαζαν –τούτο, όμως, δεν ισχύει. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί οπτικοακουστικό υλικό από τον αγώνα, αλλά υπήρχαν πολλοί μάρτυρες της χειρονομίας, η οποία δεν έπαυε να είναι άσεμνη. Γι’ αυτό επακολούθησε… πανικός!

Μόλις στο 20ό λεπτό της αναμέτρησης μπήκε το γκολ του Αντρεούτσι, που ακολουθήθηκε από την ιστορική χειρονομία. Ο Αργεντινός, ο οποίος είχε αποκτηθεί ως μεγάλο όνομα αλλά είχε απογοητεύσει μέχρι εκείνη τη στιγμή με τις εμφανίσεις του, επέλεξε να ξεσπάσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «θόλωσαν» και αποδοκίμασαν τον Αντρεούτσι ακόμα πιο έντονα, αναγκάζοντας τον προπονητή της ομάδας, Χέλμουτ Σενέκοβιτς, να τον αντικαταστήσει λίγα λεπτά αργότερα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο έτερος αστικός μύθος των τελευταίων ετών λέει ότι η διοίκηση του Γιώργου Βαρδινογιάννη «τελείωσε» τον Αργεντινό άσο ύστερα από το εν λόγω περιστατικό. Κι αυτό, όμως, είναι αναληθές. Απεναντίας, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να περάσουν στο «ντούκου» την υπόθεση για να γλιτώσει ο παίκτης τους την τιμωρία, κάτι που τελικά κατέστη αδύνατο. Οι οπαδοί του «τριφυλλιού» αναζητούσαν τον Αντρεούτσι ακόμα και στις προπονήσεις, το θέμα «έπαιζε» καθημερινά στον Τύπο και η παρέμβαση του αθλητικού δικαστή, Θανάση Ρουμπή, ήταν αναπόφευκτη.

Ο Αντρεούτσι τιμωρήθηκε τελικά με τρίμηνο αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα, για δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός δεν τον «τελείωσε» ούτε τότε και περίμενε τη λήξη της ποινής του για να του δώσει μία δεύτερη ευκαιρία. Πράγματι, ο έμπειρος επιθετικός επανεμφανίστηκε στο πρωτάθλημα μερικές αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωσή του, όταν πια το σκάνδαλο με τη χειρονομία είχε αρχίσει να ξεχνιέται. Ούτε τότε έδειξε κάτι ιδιαίτερο και το καλοκαίρι του 1981 αποχώρησε από το «τριφύλλι» και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.