Γιατί κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα;

Γιατί κρεμάμε κάλτσες στο τζάκι τα Χριστούγεννα;

Η ιστορία από την οποία ξεκίνησε ένα δημοφιλές έθιμο των Χριστουγέννων...

Τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού συνήθως συμπληρώνουν οι κάλτσες τις οποίες κρεμάμε από το τζάκι, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο Άη Βασίλης θα τοποθετήσει τα δώρα του.

Στη Γαλλία τα παιδιά τοποθετούν κάλτσες στο τζάκι, στην Ολλανδία τις γεμίζουν με άχυρο και καρότα, στην Ουγγαρία βάζουν παπούτσια δίπλα στο τζάκι ή το παράθυρο, ενώ στην Ιταλία τα παιδιά τα αφήνουν έξω από το σπίτι. Το συγκεκριμένο έθιμο τηρούν παιδιά σε όλο τον κόσμο και προέρχεται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τον Άγιο Νικόλαο, όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό ο Άγιος των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Νικόλαος ήταν πιστός χριστιανός και βοηθούσε οικονομικά τους αδύναμους και φτωχούς ανθρώπους με τα χρήματα που είχε κληρονομήσει από την οικογένεια του.  Από μικρή ηλικία έγινε επίσκοπος στα Μύρα της Λυκίας και αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά. Δεν απέκτησε οικογένεια ούτε παιδιά, όμως του έδωσαν το προσωνύμιο του ¨Δωρητή”, επειδή έδινε δώρα στους συμπολίτες του. Μάλιστα, βοηθούσε κρυφά τους συνανθρώπους του και έλεγε στα παιδιά ότι θα τους έδινε δώρα μόνο όταν θα έπεφταν για ύπνο.

Μια από τις οικογένειες που βοήθησε ήταν ενός εμπόρου, ο οποίος είχε τρεις κόρες. Ο έμπορος είχε χάσει τη γυναίκα του και όλα την περιουσία του, γι’αυτό αναγκάστηκε να ζει σε μια καλύβα με τις κόρες του. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, βυθιζόταν στη θλίψη, γιατί χωρίς χρήματα δεν θα μπορούσε να παντρέψει τις κόρες του.

Ένα βράδυ τα τρία κορίτσια έβαλαν τα ρούχα τους στο τζάκι τις κάλτσες τους για να στεγνώσουν και έπεσαν για ύπνο. Ο Νικόλαος είδε από το παράθυρο ότι η οικογένεια κοιμόταν και έριξε τρία πουγκιά με χρυσά νομίσματα μέσα από την καμινάδα, που κατέληξαν μέσα στις κάλτσες. Την επόμενη ημέρα τα κορίτσια βρήκαν το αναπάντεχο δώρο και ο πατέρας μπόρεσε να ευτυχήσει. Από τότε τα παιδιά κρεμούσαν κάλτσες στο τζάκι περιμένοντας να βρουν τα δώρα τους.

Κατά μια άλλη εκδοχή, το έθιμο προέρχεται από την ολλανδική λαογραφία, όταν τα παιδιά περίμεναν κάθε Χριστούγεννα τον Άγιο Βασίλη και τον συνεργάτη του, οι οποίοι επισκέπτονταν τα παιδιά με ένα λευκό άλογο και ένα μουλάρι. Τα παιδιά τους πρόσφεραν γλυκά και δώρα που είχαν μέσα σε ξύλινα τσόκαρα, που στο πέρασμα των αιώνων αντικαταστάθηκαν με τις γνωστές κόκκινες κάλτσες.

Πηγή: thecaller.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.