Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο βρετανικό κοινοβούλιο αναφορικά με το Brexit.
«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση του συναινετικού διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι παράλληλα εγκρίθηκε η πολιτική διακήρυξη που περιγράφει το πλαίσιο μιας όσο το δυνατό πιο στενής σχέσης, στο μέλλον, με το Λονδίνο, μετά το Brexit.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση από τη συμφωνία της αποχώρησης, τόνισε όμως ότι αυτή είναι μια «θλιβερή» και «τραγική» στιγμή για την ΕΕ και τη Μ. Βρετανία. «Τώρα το Βρετανικό Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία», είπε και ξεκαθάρισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αν απορρίψουν αυτή τη συμφωνία θα επιτύχουν μια καλύτερη, θα απογοητευτούν το επόμενο δευτερόλεπτο».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο του διαπραγματευτή της ΕΕ για το Βrexit, Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και όλης της ομάδας που τον πλαισίωσε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ. «Εργαστήκαμε εποικοδομητικά με το Ηνωμένο Βασίλειο για να την επιτύχουμε. Ποτέ εναντίον του. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί», πρόσθεσε. «Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η σημερινή συμφωνία δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, για τη μελλοντική τους σχέση. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία, πρώτα από όλα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Βρετανία και των Βρετανών πολιτών που μένουν στην ΕΕ.
Βρετανός Υπ Εξ: «Πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στη βρετανική Βουλή
Από την πλευρά ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, χαρακτήρισε ως «πρόκληση» τα αριθμητικά δεδομένα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια «πολύ μεγάλα ρίσκα» για την χώρα.
«Τα αριθμητικά δεδομένα για την ώρα, αποτελούν μία πρόκληση. Ωστόσο, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Χαντ στο BBC.
«Από την άλλη μεριά, νομίζω πως αυτό που θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοί μου, είναι να σκεφτούν αυτό που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
Σάντσεθ: Ισχυρότερη η θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ υποστήριξε ότι η θέση της χώρας του αναφορικά με το Γιβραλτάρ, που τελεί από το 1713 υπό βρετανική διοίκηση και το οποίο διεκδικεί η Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη μετά την σημερινή συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τον καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων των δύο πλευρών.
«Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει την θέση της Ισπανίας στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, ενώ μια τέτοια [ισχυρή] θέση δεν είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Σάντσεθ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ευρωπαϊκή διάσκεψη αποδοχής της συμφωνίας για το Brexit.
Τα επόμενα βήματα
Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η Τερέζα Μέι, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εσωκομματική ανταρσία, καλείται τώρα να φέρει σε πέρας τον ηράκλειο άθλο, να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει η συμφωνία.
Εάν διαψευσθούν οι προβλέψεις και ψηφισθεί η συμφωνία, θα μένει ακόμη στην κυβέρνηση Μέι να παρουσιάσει εσπευσμένα ένα νομοσχέδιο αποχώρησης και εφαρμογής του Brexit, προκαλώντας νέες έντονες συνομιλίες.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες της Ρώμης και του Μάαστριχτ χρειάσθηκαν συνομιλίες 40 ημερών στην Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων. Ανάμεσα στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής και την 29η Μαρτίου δεν μένει παρά χρονικό διάστημα 60-70 ημερών.
Το μπαλάκι θα περάσει στη συνέχεια στο γήπεδο του Ευρωκοινοβουλίου όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας, που προβλέπει την σύνταξη μίας εισήγησης για την συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση, πριν από μία ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2019, αλλά θεωρητικά μπορεί να διεξαχθεί μέχρι και την 28η Μαρτίου 2019.
Μετά την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία: 72% των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, δηλαδή 20, που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού των κρατών.
Τι θα γίνει αν πει ΟΧΙ η Βρετανική Βουλή τη συμφωνία
Αν οι Βρετανοί βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία, όπως φαίνεται και το πιθανότερο, ανοίγονται διάφορα σενάρια. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πιθανότατα θα πιέσει για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό. Οι Τόρηδες θα επιδιώξουν είτε να αποπέμψουν την Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος ή θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τη συμφωνία για το Brexit προτού πάει για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.
Στο μεταξύ όσοι επιδιώκουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πετύχουν να ζητηθεί για δεύτερη φορά η γνώμη των πολιτών, περιλαμβανομένης και της επιλογής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Μένει να αποδειχθεί, ωστόσο, κατά πόσον οι πολιτικοί ή το εκλογικό σώμα θα έχουν την όρεξη για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Μέχρι το Μάρτιο δεν απομένει πολύς χρόνος για τους Βρετανούς πολιτικούς να δράσουν και ο κίνδυνος είναι ορατός να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία – προοπτική που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως καταστροφική, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο, και την οποία απεύχονται και οι δύο πλευρές.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.