Ηδη οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία από τη συνέχιση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Μια «βόμβα» εταιρικού χρέους 9 τρισ. δολαρίων μπορεί να εκραγεί στη Wall Street εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίζει να αυξάνει το κόστος δανεισμού στην αμερικανική οικονομία ενώ επιβραδύνεται η ανάπτυξη στη χώρα.
Προς το παρόν, η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, αλλά ενδεχομένως να οξυνθεί εντός 12 ή 18 μηνών.
Το συνολικό εταιρικό χρέος στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα από σχεδόν 4,9 τρισ. δολάρια το 2007 στα 9,1 τρισ. δολάρια το 2018. Πρόκειται για άνοδο της τάξεως του 86%, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Ενωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών και Τίτλων (SIFMA).
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι – το αντίθετο. Οι περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών προβλέπεται να κινηθούν το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Ωστόσο, «πρέπει να έχει κανείς τον νου του με τόσο υψηλά επίπεδα χρέους», σχολίασε ο Ερικ Ρόζενταλ, διευθυντικό στέλεχος της Fitch στον τομέα ομολογιακών δανείων των ΗΠΑ.
Ηδη οι επενδυτές έχουν θορυβηθεί από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία από τη συνέχιση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Οι φόβοι αυτοί ενισχύθηκαν μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη για το διάστημα 2018-2019 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές Οκτωβρίου. Το Ταμείο προειδοποίησε, μάλιστα, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αφού θα έχει αφομοιωθεί η επίδραση από τη φορολογική μεταρρύθμιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Υπάρχει ανησυχία στην αγορά. Δεν είναι παράλογη», σχολιάζει ο Μάικλ Τεμπλ, υψηλόβαθμο στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία Amundi Pioneer, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να εκραγεί μια βόμβα εταιρικού χρέους; Δεν νομίζω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ελλοχεύει κίνδυνος να φθάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση τους επόμενους 12 με 18 μήνες εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed», εξηγεί ο κ. Τεμπλ. Ενας παράγοντας που προβληματίζει τις αγορές είναι η έλλειψη ρευστότητας ώστε να καλυφθούν χρέη εάν ξαφνικά οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινωθούν ραγδαία. Η αναλογία ρευστού προς χρέη στην αγορά των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε στο 12% το 2017, δηλαδή σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.
Είναι πολλές οι εταιρείες που δανείστηκαν μεγάλα ποσά την εποχή που το κόστος δανεισμού ήταν σχεδόν μηδενικό στις ΗΠΑ, εκδίδοντας ομόλογα επενδυτικής βαθμολογίας. Αν τα ομόλογα αυτά υποβαθμιστούν στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), τότε υπάρχει κίνδυνος να τραπούν σε φυγή οι επενδυτές. Μια χαρακτηριστική περίπτωση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι αυτή του αμερικανικού κολοσσού General Electric. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της General Electric γεννάει αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε ομολογιακές υποχρεώσεις 115 δισ. δολαρίων. Ζημίες της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν τέλη Οκτωβρίου για το γ΄ τρίμηνο του έτους οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις τιμές των ομολόγων της General Electric. Μάλιστα, οι απώλειες της General Electric έχουν οδηγήσει τις τιμές στα επίπεδα ομολόγων «σκουπιδιών». Σε αυτή τη φάση υπάρχουν φόβοι για υποβάθμιση των ομολόγων στην κατηγορία junk.