Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιμέτωποι με ένα φοβερό θέαμα ήρθαν σήμερα, Δευτέρα, οι κάτοικοι του Ναυπλίου, που είδαν είδαν τα νερά της θάλασσας να έχουν μετατοπιστεί στο βάθος του Αργολικού κόλπου.

Η παλίρροια, γνωστή και ως «μαρέα» αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο της ανόδου ή καθόδου της στάθμης του νερού μιας μεγάλης λίμνης, ενός ποταμού και κυρίως των θαλασσών.

Η περιοδική άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται δυο φορές το 24ώρο. Αιτία της περιοδικής αυξομείωσης της στάθμης της θάλασσας αποτελεί η έλξη της σελήνης και του ήλιου στην γη, η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων, η κλίσης της σελήνης καθώς και οι εκάστοτε μετεωρολογικές συνθήκες. Λόγω των διαφορετικών τοπικών συνθηκών, η ένταση της παλίρροιας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Στην Ελλάδα καθώς και την Μεσόγειο, το φαινόμενο αυτό δεν είναι έντονο. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πορθμού του Ευρίπου στην Χαλκίδα, όπου το νερό φτάνει έως και το 1,05μ.

Η αλλαγή στην εικόνα της θάλασσας και της ακτής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή συνάμα.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.