Oι διάσημοι ποδοσφαιριστές που θα ζήσουν το δικό τους «εξπρές του Μεσονυχτίου» στη φυλακή

Oι διάσημοι ποδοσφαιριστές που θα ζήσουν το δικό τους «εξπρές του Μεσονυχτίου» στη φυλακή

Στη φυλακή Μπούτιρκα της Μόσχας, εκεί που οι Τσάροι έστελναν τους αιχμαλώτους τους, βρίσκονται εδώ και μερικές ώρες οι Ρώσοι διεθνείς Πάβελ Μαμάεφ και Αλεξάντερ Κοκόριν.

Το δικαστήριο δεν τους χαρίστηκε… Και δεν γινόταν αλλιώς, καθώς η συμπεριφορά του παίκτη της Κράσνονταρ και του άσου της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον ως τις 8 Δεκεμβρίου, δηλαδή περίπου για διάστημα δύο μηνών, οι δύο Ρώσοι ποδοσφαιριστές ξεχνούν τα προπονητικά κέντρα και τα γήπεδα, καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Μαμάεφ και Κοκόριν ζήτησαν συγνώμη για τη συμπεριφορά τους στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, για το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και κατέληξε σε επίθεση εναντίον αξιωματούχου του υπουργείου Εμπορίου σε καφετέρια στο κέντρο της Μόσχας.

«Ντρέπομαι για τους οπαδούς και το σύλλογο και ζητώ συγγνώμη για τις εξωφρενικές ενέργειές μου», ανέφερε ο Κοκόριν στο πρακτορείο TASS, ενώ από την πλευρά του Μαμέφ υποστήριξε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για μια ακόμη φορά από τον κόσμο και από τα θύματα για τις εξωφρενικές πράξεις μου και είμαι έτοιμος να αποκαταστήσω κάθε ηθική και υλική βλάβη που μπορεί να προκάλεσα. Εγώ δεν θα έπρεπε να κάνω αυτό»

Οι δύο παίκτες εξαφανίστηκαν μετά το περιστατικό για μιάμιση μέρα, ωστόσο παραδόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης και κατόπιν οδηγήθηκαν στη φυλακή, που βρίσκεται κοντά στο γήπεδο της Ντιναμό Μόσχας.

Αυτή θα είναι και η μόνη «επαφή» που θα έχουν με το ποδόσφαιρο για τους επόμενους δύο μήνες. Κλεισμένοι σε ένα κελί, μαζί με άλλους δέκα κρατούμενους τουλάχιστον, χωρίς τις ανέσεις που τους παρείχαν τα ακριβά συμβόλαιά τους, καθώς λαμβάνουν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για φυλακή, στην οποία κρατήθηκαν διάσημοι Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο μεγάλος αρχιτέκτονας των διαστημικών επιτευγμάτων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, Σεργκέι Κορολιόφ. Κάποιοι εξ αυτών πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, λόγω των άθλιων συνθηκών.

Εκεί μέσα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες, άφησε την τελευταία πνοή του το 2009 και ο δικηγόρος Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταγγείλει ένα τεράστιο δίκτυο οικονομικής απάτης και η υπόθεση του οποίου προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Το συμβούλιο του Κρεμλίνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε αναγνωρίσει, σε μια αιτιολογημένη γνώμη χωρίς νομικά δεσμευτικό αποτέλεσμα, ότι ο Μαγκνίτσι πέθανε λόγω της βίαιης κακομεταχείρισής του μέσα στη φυλακή και την στέρηση ιατρικής φροντίδας εκ προθέσεως.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει μεταφορά των δύο ποδοσφαιριστών σε πτέρυγα των φυλακών, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ελαφρώς καλύτερες.

Οι δικηγόροι τους έχουν ζητήσει, τουλάχιστον, να μην είναι στο ίδιο κελί με ποινικούς κρατούμενους, ωστόσο λόγω της συμφόρησης που υπάρχει, αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό να συμβεί.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το μοναδικό πράγμα για το οποίο έχουν παραπονεθεί μέχρι στιγμής Κοκόριν και Μαμάεφ μιλώντας στους οικείους τους είναι ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω της φασαρίας ακόμα και τη νύχτα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.