Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Δύο ακόμη μελέτες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ασπιρίνη και τον καρκίνο. Όπως αναφέρουν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για καρκίνο των ωοθηκών, όσο και του ήπατος.
Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μόλι Μπάρναρντ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology, στηρίχθηκε στην ανάλυση στοιχείων για 205.500 γυναίκες, από τις οποίες οι 1.054 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών.
Οι γυναίκες που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη σε δοσολογία μέχρι 100 μιλιγκράμ, είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε σχέση με όσες δεν έκαναν χρήση ασπιρίνης. Δεν υπήρξε όμως το ίδιο όφελος για όσες έπαιρναν ασπιρίνη κανονικής δοσολογίας (325 μιλιγκράμ).
Η ασπιρίνη πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, επειδή μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Από την άλλη όμως, διαπιστώθηκε ότι η μακρόχρονη λήψη άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου στις γυναίκες.
Η δεύτερη επιδημιολογική μελέτη, με επικεφαλής την δρα Τρέισι Σάιμον του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό ογκολογίας, δείχνει ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης σε κανονική δοσολογία (τουλάχιστον δύο ταμπλέτες των 325 μιλιγκράμ την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει κατά 49% τον κίνδυνο για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ένα συχνό είδος καρκίνου του ήπατος.
Η μελέτη, που αφορούσε πάνω από 133.300 άτομα, δείχνει ότι ο κίνδυνος του εν λόγω καρκίνου μειώνεται όσο αυξάνεται η δοσολογία και η χρονική διάρκεια λήψης της ασπιρίνης (π.χ. μείωση κινδύνου κατά 59% για χορήγηση ασπιρίνης επί τουλάχιστον μία πενταετία), κάτι όμως που ενέχει κινδύνους αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σύστημα.
Η κυριότερη αιτία για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η κίρρωση του ήπατος, που μπορεί να προκληθεί από ηπατίτιδα Β ή C, κατάχρηση αλκοόλ κ.α. Η ασπιρίνη δρα και εδώ προστατευτικά χάρη στην αντιφλεμονώδη προληπτική δράση της.
Μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών
Σημειώνεται πως η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών, σύμφωνα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αρκετοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο, αν κάθε μέρα παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης.
Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 71 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 ελάμβαναν ασπιρίνη, ενώ οι 400.000 όχι.
Η μελέτη συμπέρανε ότι το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20% έως 30% μεγαλύτερο, αν έπαιρναν μια ασπιρίνη τακτικά. Επίσης η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) ήταν μικρότερη σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά.
«Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Έλγουντ.
Οι περισσότερες μελέτες αφορούσαν τους καρκίνους εντέρου, μαστού και προστάτη. Ορισμένες από τις έρευνες πάντως δεν βρήκαν κανένα όφελος της ασπιρίνης, γι’ αυτό χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση ασπιρίνης-καρκίνου.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.