
Ένα έθιμο που φαίνεται πως σιγά σιγά σβήνει στο πέρασμα των χρόνων.
Χθες (Καθαρά Δευτέρα) το πρωί, ρώτησα τον γιό μου αν ήθελε να πετάξουμε χαρταετό, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια… η απάντηση ήταν αποστομωτική: «μπρο, μεγάλωσα πλέον»! Δεν το έβαλα κάτω. Πίσω από την απάντηση, ανακάλυψα πως υπήρχε ένας κρυφός φόβος, καθώς τα 2 τελευταία χρόνια του είχε φύγει ο χαρταετός από τα χέρια (φυσικά χωρίς συνέπειες), όταν ήταν πραγματικά ψηλά.
Το πέταγμα του χαρταετού αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα της Καθαράς Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Σαρακοστής. Ο χαρταετός εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Στην ελληνική παράδοση, ωστόσο, απέκτησε ιδιαίτερο πνευματικό χαρακτήρα: το πέταγμά του προς τον ουρανό συμβολίζει την κάθαρση της ψυχής και την προσπάθεια του ανθρώπου να υψωθεί πνευματικά, αφήνοντας πίσω τα περιττά της καθημερινότητας.
Στο πέταγμα του χαρταετού έχουμε τον «μάστερ» της οικογένειας, τον πατέρα μου, που κάθε χρόνο μας θυμίζει πως όταν ήταν παιδί έφτιανε μόνος του τον χαρταετό (μια βαρετή ιστορία που την ακούω από παιδάκι)… Ήταν πανέτοιμος και φέτος! Με αγορασμένο χαρταετό (χωρίς οπαδικά διακριτικά πάνω του για πρώτη φορά παρότι κυπελλούχοι), με έξι καλούμπες των 40 μέτρων και με την τεράστια ουρά. Ανάμεσα στις βαρετές ιστορίες, είναι κι αυτή την ουράς του χαρταετού, που πρέπει να είναι μεγάλη, να περιλαμβάνει ύφασμα και όλα τα εξίσου βαρετά! Εντάξει, ο άνθρωπος μπορεί να πετάξει χαρταετό ακόμα και χωρίς αέρα… είναι επιστήμονας!
Από την Αγία Παρασκευή προς τη Νέα Μάκρη, δεν εντοπίσαμε ούτε ένα χαρταετό στον ουρανό, παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Από τη Νέα Μάκρη προς το στάδιο του Μαραθώνα (εκεί έχουμε καταλήξει τα τελευταία χρόνια), χαρταετός ούτε για δείγμα. Φτάσαμε και αφού παρκάραμε μπήκαμε στο σχεδόν άδειο στάδιο. Κάθε χρόνο, ο κόσμος είναι και λιγότερος. Σε μία άκρη μια οικογένεια που βασανιζόταν με αυτή τη μόδα των τελευταίων ετών, τον αετό – πεταλούδα, κάποια παιδάκια το είχαν ρίξει στο ποδόσφαιρο, ενώ οι γονείς τους αραχτοί στους πάγκους των ομάδων με καφέ και τσιγάρο. Δεν πίστευα στα μάτια μου, ο κόσμος ήταν για μία ακόμα φορά λιγότερος από πέρσι.
Τα πήγαμε μια χαρά και φέτος… παρότι ο αέρας τελικά δεν βοήθησε, ο «γκουρού» τα κατάφερε περίφημα! Ο αετός ανέβηκε ψηλά σχετικά εύκολα και το ίδιο εύκολα κατέβηκε. Το γήπεδο άδειασε από τους λιγοστούς φετινούς επισκέπτες. Προφανώς, ήρθε η ώρα του φαγητού… την Καθαρά Δευτέρα, την αφιερώνουμε πλέον μόνο στο φαγητό… ήταν φανερό από τις ουρές στους φούρνους για την λαγάνα! Μισή ώρα σπατάλησα στον «Βενέτη» του Πικερμίου για ένα ψωμί!
Να μάθετε στα παιδιά το έθιμο του χαρταετού, να μην χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Έχει πλάκα & ενδιαφέρον.
Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Τελευταίες Ειδήσεις
- Αφού δεν υπάρχει τίποτα, τι φοβούνται από μια Εξεταστική;
- H σιωπή του Καραμανλή, ο φόβος της Νέας Δημοκρατίας
- ΣΚΑΪ, πρώην σύντροφοι και… θανατική ποινή: Το τριπλό χτύπημα που εξόργισε τον Τσίπρα


