
Το σχόλιο του Γιώργου Βούλγαρη για την προεκλογική κουτοπονηριά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαχειρίζεται πολιτικάντικα και όχι πολιτικά το θέμα της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν το τυρί που θα ρίξει στη φάκα τους αντιπάλους του.
Καταρχάς, δεν νιώθει καμία δέσμευση από το Σύνταγμα. Αρκεί να θυμηθούμε πως αντιμετώπισε το άρθρο 19 για το απόρρητο των επικοινωνιών, το άρθρο 86, περί ευθύνης υπουργών, το 16ο για τη δημόσια Παιδεία, το 21ο για τη στεγαστική κρίση κ.α..
Με νομοθετικές παρεμβάσεις αλλάζει ό,τι θέλει, χωρίς να υπολογίζει το Σύνταγμα. Αρκετοί Συνταγματολόγοι, έχουν δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σέβεται το Σύνταγμα. Παρά ταύτα, με το πρόσχημα του θεσμικού εκσυγχρονισμού, επιχειρεί να επαναφέρει το δίλημμα της σταθερότητας.
Στην περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνηθούν να στηρίξουν τις προτεινόμενες αλλαγές, θα βρεθούν στο στόχαστρο του Μαξίμου. Ο χαρακτηρισμός λαϊκισμός, ήδη ακούγεται στον δημόσιο διάλογο. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε: «Εύχομαι η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης να αποτελέσει μια απάντηση στην τοξικότητα και τη στείρα κομματική περιχαράκωση που διακρίνει το πολιτικό μας σύστημα». Αυτή τη δήλωση, την έκανε για να δημιουργήσει πάτημα και άλλοθι για τις μελλοντικές επιθέσεις εναντίον των αρχηγών άλλων κομμάτων.
Το νέο δίλημμα
Επίσης, έβαλε ακόμη ένα δίλημμα: «Ποιος πρωθυπουργός μπορεί να διαχειριστεί την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2027 που περνάει στην Ελλάδα; Ποια κυβέρνηση; Πως θα πάμε στην Ελλάδα του 2030;» αναρωτήθηκε.
Παράλληλα, θα προσπαθήσει να διεμβολίσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του, οι οποίες βλέπουν θετικά τη συζήτηση εφόσον υπάρξουν συμφωνίες.
Το βλέμμα στις επόμενες εκλογές
Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την Αναθεώρηση του Συντάγματος και για πιθανές, μετεκλογικές συνεργασίες. Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αλλά δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
Υπενθυμίζεται πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους. Οσα άρθρα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Ριψοκίνδυνη απόφαση της Μαρίας Καρυστιανού…
- Αιφνιδιασμός Σαμαρά με 10%
- Τσίπρας, Καρυστιανού ή Ανδρουλάκης; Ποιον βλέπουν οι δημοσκόποι φαβορί για τη δεύτερη θέση