
Τι σχεδιάζει;
Στο πολιτικό παρασκήνιο επικρατεί έντονη κινητικότητα και αναβρασμός, καθώς η πρόσφατη ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά έχει αναθερμάνει τα σενάρια περί ίδρυσης νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός, με την τελευταία δημόσια τοποθέτησή του, άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το αν είναι έτοιμος να περάσει το πολιτικό Ρουβίκωνα και να τεθεί επικεφαλής μιας νέας παράταξης – ή έστω να αποτελέσει τον πνευματικό της καθοδηγητή.
Πρόσωπα του στενού του κύκλου παραδέχονται ότι εδώ και καιρό καταγράφεται έντονη ζύμωση στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ, με φόντο την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να εδραιωθεί ως σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική, σύμφωνα με το ieidiseis.gr. Το κενό αυτό φαίνεται να πυροδοτεί διαρκείς συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που θα μπορέσει να συσπειρώσει τις πολυδιασπασμένες συνιστώσες της Δεξιάς και της ακροδεξιάς πτέρυγας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν και τη σημασία της διεθνούς συγκυρίας, με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ να δημιουργούν ένα κλίμα πρόσφορο για «τράμπικου» τύπου εγχειρήματα και στην Ευρώπη – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπενθυμίζουν τις πάγιες διαφωνίες του κ. Σαμαρά με την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, την πρώιμη διαφοροποίησή του στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και την ανοιχτή κριτική του στη λεγόμενη woke ατζέντα, με αιχμή τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Στο κάδρο των ενστάσεων του πρώην πρωθυπουργού εντάσσονται και οι επανειλημμένες διαφωνίες του με την κυβερνητική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά – διαφωνίες τις οποίες μοιράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Υπόγεια ρεύματα και σενάρια ανατροπής
Είναι σαφές πως οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά επιδιώκουν να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια τα «υπόγεια ρεύματα» που διαμορφώνονται δεξιά της ΝΔ. Ένας χώρος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συγκεντρώνει περίπου το 20% του εκλογικού σώματος – κυρίως πρώην ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. «Αν λάβει κανείς υπόψη και την υψηλή αποχή, υπάρχει ένα ευρύ ακροατήριο που αναζητά νέα έκφραση», σημειώνει συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού.
Ωστόσο, το πολιτικό αυτό project δεν στερείται εμποδίων. Το πρώτο αφορά το πολιτικό παρελθόν του κ. Σαμαρά και τη βαριά ιστορική του σκιά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, σε πρόσφατο σχόλιό της, υπενθύμισε την πτώση της κυβέρνησης του πατέρα της εξαιτίας του τότε νεαρού Αντώνης Σαμαρά, υπαινισσόμενη πως η ιστορία δεν πρέπει να επαναληφθεί σαν φάρσα.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς, ως ιστορικό στέλεχος της παράταξης, μπορεί να εκφράσει το «καινούργιο» που ζητούν οι ψηφοφόροι. Γι’ αυτό και κάποιοι θεωρούν πως μια εναλλακτική λύση θα ήταν να τεθεί επικεφαλής κάποιος άλλος – νεότερος ή με φρέσκο προφίλ.
Η σιωπή του Καραμανλή και η αγωνία του Μαξίμου
Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η στάση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σαφή σήματα για το πού θα στραφεί. Παρότι είναι κοινό μυστικό ότι διατηρεί ψυχρές σχέσεις με την ηγεσία της σημερινής ΝΔ, παραμένει αβέβαιο αν θα συναινέσει -έστω σιωπηλά- σε ένα νέο δεξιό κόμμα.
Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με πρώην βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Σαμαρά παραμένουν ενεργοί, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να υιοθετήσει θέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν κραδασμούς και να αποτρέψουν διαρροές.
Ωστόσο, η επίσημη στάση είναι σταθερή: καμία δημόσια αντίδραση στις παρεμβάσεις Σαμαρά – ούτε σε εκείνη την τελευταία, που μοιάζει να προαναγγέλλει μια πολιτική έκρηξη. Το «μπαμ της χρονιάς» φαίνεται πια πιο κοντά από ποτέ. Το ερώτημα είναι πότε -και με ποιους όρους- θα ακουστεί.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.