
Τι σχεδιάζει;
Με το βλέμμα στραμμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει ένα νέο πακέτο παροχών που, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του, μπορεί να προσθέσει έως και 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να «κλειδώνει» τις τελικές ρυθμίσεις, με στόχο να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κοινωνική ευαισθησία με αναπτυξιακή στόχευση.
Η νέα δέσμη μέτρων -που θα «κουμπώσει» πάνω στις ήδη εξαγγελθείσες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ενοικιαστές και δημόσιες επενδύσεις- αναμένεται να σηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια πιο επιθετική πολιτική υπέρ της μεσαίας τάξης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει ως ορόσημο τα τέλη Αυγούστου για την οριστικοποίηση των μέτρων, περιμένοντας πρώτα σαφέστερη εικόνα για έσοδα, τουρισμό και διεθνείς εξελίξεις.
Τα 5 βασικά μέτρα που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός:
Μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη: Στο τραπέζι βρίσκεται η αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, με μείωση των συντελεστών για εισοδήματα 20.000 έως 40.000 ευρώ και εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται η άνοδος του ορίου για τον ανώτατο συντελεστή του 44%.
Φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Στόχος είναι η ελάφρυνση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, με πιθανή αναδιάρθρωση των φορολογικών βαθμίδων. Το νέο μοντέλο επιδιώκει να δώσει «ανάσα» στους μικροϊδιοκτήτες χωρίς να διαταράσσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες.
Νέα στεγαστική πολιτική με κοινωνική στόχευση: Επιδότηση επιτοκίων για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα και ενίσχυση ενοικίου για νέους, ζευγάρια και χαμηλόμισθους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσει στην κρίση στέγης με ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα έχει κοινωνικό πρόσημο.
Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%: Με στόχο τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει περικοπή των τεκμηρίων, μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ πραγματικής και τεκμαρτής φορολογητέας βάσης – μέτρο που αναμένεται να ευνοήσει σημαντικά τη μεσαία τάξη.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Στο πλάνο βρίσκεται νέα μείωση εισφορών κατά 0,5 μονάδα το 2026, ενισχύοντας το καθαρό εισόδημα εργαζομένων και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας.
Το κυβερνητικό αφήγημα «όσο πάει καλά η οικονομία, τόσο καλύτερα και οι πολίτες» φαίνεται ότι θα επανέλθει με έμφαση στη φετινή ΔΕΘ. Και αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί όχι μόνο να δώσει παροχές, αλλά και να λάβει πολιτικά μερίσματα από αυτές αυξάνοντας τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.