Υπερόπλο – απειλή: Ο λόγος που το Ισραήλ δεν θέλει να αποκτήσει η Τουρκία το stealth μαχητικό F-35

Η Αμερική θέλει να πουλήσει τα F-35 στην Ελλάδα

Γιατί το Ισραήλ λέει «όχι» στα τουρκικά F-35 που προσφέρουν τεχνολογική υπεροχή στον αέρα

Μια πρόσφατη έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί αναλυτές υπέθεταν εδώ και καιρό: το Ισραήλ αντιτίθεται ενεργά στην ενδεχόμενη απόκτηση του αμερικανικού stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 από την Τουρκία, ασκώντας πίεση στην Ουάσινγκτον ώστε να μην εγκρίνει την πώληση.

Ο βασικός λόγος πίσω από αυτή τη στάση είναι απλός αλλά στρατηγικά κρίσιμος: το Ισραήλ δεν θέλει να χάσει το ποιοτικό στρατιωτικό του πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, μιας περιφερειακής δύναμης που εξελίσσεται σε ολοένα και πιο έντονο γεωπολιτικό αντίπαλο, κυρίως λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων στη Συρία, σύμφωνα με το forbesgreece.gr.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye, έχει ασκήσει προσωπικές πιέσεις στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για να αποτρέψει την ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας πώλησης των F-35 στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ήταν κάποτε βασικός εταίρος στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter και είχε παραγγείλει 100 F-35, όμως αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019, όταν προμηθεύτηκε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400. Έκτοτε, η Άγκυρα προσπαθεί να επανενταχθεί στο πρόγραμμα, ειδικά τώρα που ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή προσέγγιση από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Γιατί το Ισραήλ λέει «όχι» στα τουρκικά F-35

Η κύρια ανησυχία του Ισραήλ δεν είναι μόνο η τεχνολογία αυτή καθαυτή, αλλά το στρατηγικό πλεονέκτημα που του προσφέρουν τα F-35. Αν η Τουρκία αποκτήσει αυτά τα αεροσκάφη, θα μπορούσε να εξισορροπήσει ή ακόμα και να απειλήσει την ισραηλινή υπεροχή στον αέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια περίοδο όπου η Τουρκία επεκτείνει τη στρατιωτική της επιρροή στη Συρία, μετά την απομάκρυνση του καθεστώτος Άσαντ από φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται την αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία –και ειδικά την πρόθεση της Άγκυρας να αναπτύξει drones και αντιαεροπορικά συστήματα στην κεντρική Συρία– ως στρατηγική απειλή. Μάλιστα, ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη στοχοποιήσει υποδομές που σχετίζονται με αυτά τα τουρκικά σχέδια.

Παρά τις παλαιότερες στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στις δεκαετίες του ’90 και του 2000 –όπου Ισραηλινοί τεχνικοί εκσυγχρόνιζαν τουρκικά F-4 και άρματα M60– οι σημερινές ισορροπίες είναι τελείως διαφορετικές. Το Ισραήλ έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα του σε μη αραβικές δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Τουρκία, τις οποίες θεωρεί ως μεγαλύτερη απειλή από τα παραδοσιακά αραβικά κράτη της περιοχής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόσφατη εκτίμηση της Επιτροπής Nagel, που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η απειλή που προέρχεται από την Τουρκία στη Συρία θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και εκείνη του Ιράν. Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και η αποχώρηση των Ιρανών από τη Συρία επιταχύνουν αυτή την ανησυχία.

Το μαχητικό F-35: Τεχνολογική υπεροχή στον αέρα

Το F-35 Lightning II της Lockheed Martin είναι το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της εποχής του. Ανήκει στην πέμπτη γενιά stealth αεροσκαφών και προσφέρει δυνατότητες που αλλάζουν τις ισορροπίες:

  • Τεχνολογία stealth: Είναι σχεδόν αόρατο στα ραντάρ.
  • Αισθητήρες και ηλεκτρονικά: Διαθέτει κορυφαία ραντάρ, αισθητήρες και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
  • Συνδεσιμότητα: Μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με άλλες μονάδες στο πεδίο μάχης.
  • Επιχειρησιακή ευελιξία: Υποστηρίζει αποστολές τόσο σε αέρος-αέρος όσο και σε εδάφους-αέρος ρόλους με ακρίβεια και μεγάλη ακτίνα δράσης.

Τα F-35 και η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης 20 F-35, με οψιόν για επιπλέον 20. Η συμφωνία θεωρείται κομβική για την αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, ιδίως στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εφόσον ολοκληρωθεί η προμήθεια, η Ελλάδα θα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως –και η μόνη στα Βαλκάνια– που θα διαθέτει το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ενισχύοντας την αεροπορική της υπεροχή και εμβαθύνοντας τη στρατηγική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.