![Η πιο ψύχραιμη φωνή: Αυτή είναι η αλήθεια για το «ξύπνημα» των ηφαιστείων της Σαντορίνης santorini](https://instanews.gr/images/2025/02/09/instanews_2025-02-09_13-09-33_706775-scaled.jpg)
Τι συμβαίνει στις Κυκλάδες;
Συνεχίζεται η σεισμική «καταιγίδα» στη Σαντορίνη με χιλιάδες να έχουν εγκαταλείψει το νησί.
Οι επιτροπές των ειδικών συνεδριάζουν καθημερινά και για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Η αβεβαιότητα στο νησί είναι διάχυτη εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, ωστόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Είμαστε σε καλύτερη θέση. Όμως, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε στον ANT1 o πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Λέκκας στις δηλώσεις του.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. «Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα».
Επίσης, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά «από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος».
Η αλήθεια για το το «ξύπνημα» των ηφαιστείων
Η Καμένη και το Κολούμπο είναι τα δύο ηφαίστεια της Σαντορίνης και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, εξαιτίας των σεισμών.
Αναφορικά με τα σενάρια για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το «ξύπνημα» ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη. Δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιτροπών των ειδικών, η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
Επίσης, η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες.