Ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη προκαλεί το τέλος της συμφωνίας με την Ουκρανία για την διαμεσολάβηση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτό που φοβόταν όλη η Ευρώπη είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί. Η κάνουλα του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την γηραιά ήπειρο κλείνει και όλα δείχνουν ότι έρχεται περίοδος ενεργειακής ασφυξίας με άγνωστες συνέπειες για το πορτοφόλι του μέσου καταναλωτή.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, μετά την σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος: «Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τις κερδοφόρες ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Δεν θα παρατείνουμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Ουκρανία χάνει ανθρώπους λόγω του πολέμου και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο τροφοδοτεί τον στρατό της», σχολίασε ο Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η συμφωνία της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας που λήγει στο τέλος του έτους.
“Δεν είναι δικό μας πρόβλημα”
Για ποιο λόγο η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί ένα τρομακτικό σενάριο για την Ευρώπη που ενδεχομένως να δει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων;
Σύμφωνα με το Euractiv περίπου τα δύο τρία από το ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη, περνάει από τους αγωγούς στην Ουκρανία και του TurkStream, που περνάει από την Τουρκία για να τροφοδοτήσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπόλοιπο μεταφέρεται ως LNG σε λιμάνια της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου και παρότι η Ευρώπη δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις ως προς το ρωσικό φυσικό αέριο (εν αντιθέσει με το εμπάργκο στην εισαγωγή του ρωσικού πετρελαίου), εντούτοις η Ρωσία αποφάσισε να μειώσει κι άλλο τις εξαγωγές θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα.
«Είναι σαφές πλέον ότι δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο. Η Ουκρανία είναι αυτή που διακόπτει την ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα: «όλο αυτό δεν είναι πλέον δικό μας πρόβλημα. Η Gazprom PJSC θα σίγουρο ότι θα επιβιώσει».
Σε αυτό το νέο ενεργειακό μπρα-ντε-φερ που δημιουργείται, ο Ζελένσκι άφησε ένα μικρό περιθώριο χρήσης των ουκρανικών αγωγών για διέλευση φυσικού αερίου, αλλά με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να μην είναι καύσιμο από την Ρωσία και τα έσοδα να μην πηγαίνουν με κανέναν τρόπο στην Μόσχα.
Τρόμος στην Ευρώπη
Σύμφωνα με εκθέσεις τις Κομισιόν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται άμεσα από τις νέες ενεργειακές εξελίξεις και την λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης Ρωσίας – Ουκρανίας είναι οι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και φυσικά η Ελλάδα.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Ευρώπη καλείται να βρει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αποφευχθεί η ενεργειακή ασφυξία, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα αφού η Ρωσία ήταν ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου μαζί με τις ΗΠΑ και την Νορβηγία, με τις εξαγωγές της να εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας με Ευρωπαϊκή Ένωση.