Καταιγιστικές εξελίξεις
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προτείνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην χώρα, εάν τα εδάφη που ελέγχει μπορούσαν να βρίσκονται «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή όσων κατέχει η Ρωσία αργότερα «με διπλωματικό τρόπο».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει σε μη κατεχόμενα τμήματα της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου», εφόσον η ίδια η πρόσκληση του ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
Φάνηκε έτσι να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας θα έμεναν εκτός μιας τέτοιας συμφωνίας προς το παρόν. Σημειώνεται ότι περίπου το 1/5 του ουκρανικού εδάφους παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να πάρουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ το έδαφος της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας», είπε ενώ αναμένεται να λάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ που έχει πει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για τον πόλεμο διορίζοντας ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία τον Κιθ Κέλογκ.
Άξιο αναφοράς είναι πως η θέση του ειδικού απεσταλμένου δεν υπήρχε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Δημοκρατικών και αυτό – από μόνο του – αντανακλά και τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο 80χρονος σήμερα Κιθ Κέλογκ είναι απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού. Έχει διατελέσει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κατά την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017 έως το 2021. Ήταν επίσης σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μάικ Πενς, όταν αυτός ήταν αντιπρόεδρος του Τραμπ.
Είναι βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και στάλθηκε στο Ιράκ για να αναλάβει ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση μετά την εισβολή υπό την αμερικανική εισβολή στη χώρα, το 2003.
Τι σημαίνει, όμως, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επιλογή Κέλογκ;
Προ μηνών, ο ίδιος είχε παρουσιάσει ένα άρθρο στο οποίο παρουσίαζε το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Στόχος είναι Ρωσία και Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Κέλογκ… δαιμονοποιεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε και ο Τζο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποχωρήσουν από τον πόλεμο αφού αυτό αποτελεί και το σχέδιο του Κέλογκ, με το να μην δίνουν βοήθεια στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, έρχονται όλα… τούμπα αφού η κυβέρνηση Τραμπ θα «παγώσει» επ’ αορίστον την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «σε αντάλλαγμα μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο.
Επίσης, η όποια μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και θα δίνεται μόνο με τη μορφή δανείων ενώ θα οριστεί και αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτησή τους θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας κάποια στιγμή στο μέλλον.