Ανησυχία για τα νέα δεδομένα
Ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τον κορωνοϊό που φαίνεται ότι βρίσκεται στην κοινότητα και διασπείρεται σαν «πυρκαγιά».
Συγκεκριμένα στην έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19:
- Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
- Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.
- Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.
- Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.
- Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.
- Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86.
- Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ κρούσματα του στελέχους XEC έχουν ανιχνευθεί και στη χώρα μας.
- Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
- Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).
Κορωνοϊός: Τα σαρωτικά νούμερα
Τον τελευταίο μήνα, με βάση τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα πέθαναν από κορωνοϊό 99 άτομα ενώ καθημερινά, 1500-2000 νέα κρούσματα δηλώνονται και 70-100 περίπου άτομα εισάγονται στο νοσοκομείο εξαιτίας λοίμωξης.
Στο μεταξύ, το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα των Ιωαννίνων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, τουλάχιστον, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γιώργου Παππά, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Επίσης, μελέτη σε βάθος τριών ετών με κορωνοϊό που νόσησαν πριν την έλευση των εμβολίων έδειξε ότι η λοίμωξη, ανεξαρτήτως βαρύτητας, είναι αυτή που επάγει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και θάνατο.
Ταυτόχρονα:
- Στο (πολυσυζητημένο) πείραμα προκλητής λοίμωξης από SARS2 σε νέους υγιείς ενήλικες, παρατηρήθηκε, σε βάθος έτους, αρνητική επίδραση της λοίμωξης στην μνήμη και σε εκτελεστικές/ επιτελικές λειτουργίες, όπως και στον χρόνο αντίδρασης σε κάποιο ερέθισμα
- Η μόλυνση από SARS2 το πρώτο δίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει το νεογνό συγγενή καρδιοπάθεια σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα
- Η πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη παραμένει αυξημένη κατά 11%, μετά από λοίμωξη από SARS2, ακόμη και τον δεύτερο χρόνο από την λοίμωξη σύμφωνα με βρετανική μελέτη
- Για το 2023 στην Βρετανία, τα βρέφη παρέμεναν ο πληθυσμός με την μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία μετά από λοίμωξη από SARS2- μόνο το 10% αυτών των βρεφών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, και το 4,8% των νοσηλειών οδηγεί σε νοσηλεία σε παιδιατρική ΜΕΘ
- Στην Ιαπωνία, για το 2022, οι θάνατοι παιδιών από SARS2 ήταν κατά πλειοψηφία σε παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ήταν απότοκοι εγκεφαλοπάθειας, μυοκαρδίτιδας ή πνευμονίας
- Η μελέτη RECOVER-Pediatrics, με έλεγχο 16-18 μήνες μετά από λοίμωξη από SARS2 (11), έδειξε σε παιδιά 6-11 ετών: πολλαπλάσια πιθανότητα για διαταραχές ύπνου, κόπωσης σε περπάτημα, ελαττωμένης ενέργειας, ζάλης, αισθήματος παλμών σε άσκηση, κεφαλαλγίας, γενικευμένου πόνου, και διαταραχών συγκέντρωσης σε σχέση με παιδιά χωρίς λοίμωξη.
- Σε παιδιά 12-17 ετών, παρατηρήθηκε αυξημένη πιθανότητα διαταραχών/ απώλειας οσμής και όσφρησης, και σε μικρότερο βαθμό κόπωσης, ζάλης, πόνου, διαταραχών συγκέντρωσης, και κεφαλαλγίας.
Παγίδα μόλυνσης
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού και παθογόνων που μεταδίδονται μέσω αέρα είναι αυξημένη σε ανελκυστήρες που μετατρέπονται σε παγίδες μόλυνσης.