Φόβοι για νέα lockdown: Τι συμπτώματα δίνει η νόσος mpox που τρομάζει τον ΠΟΥ όσο και ο COVID

sumptomata-eulogias-nosokomio

Δεν αποκλείεται νέο lockdown

Μετά τον κορωνοϊό έχει σημάνει νέος συναγερμός στον ΠΟΥ που συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει τη νέα επιδημία της mpox.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει την mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) έτσι ώστε να κηρυχθεί ως παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης. Οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και lockdown σε συγκεκριμένες χώρες.

Η ανησυχία έχει κορυφωθεί καθώς η νόσος, και ειδικότερα το στέλεχος Clade 1b, εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρες της Αφρικής όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Κένυα, η Ρουάντα και η Ουγκάντα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι, με τον ιό να πλήττει πλέον νέες περιοχές και χώρες.

Το Clade 1b χαρακτηρίζεται από υψηλή θνητότητα, περίπου 3,6%, και προκαλεί σοβαρότερη νόσηση σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Η συνεδρίαση θα καθορίσει εάν η κατάσταση απαιτεί την κήρυξη της μέγιστης συναγερμού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που θα ενεργοποιήσει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου διεθνώς.

Συμπτώματα της mpox

Η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

  • πυρετός
  • πονοκέφαλος
  • μυαλγίες
  • οσφυαλγία
  • λεμφαδενοπάθεια
  • ρίγος και εξάντληση
  • εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.