Έξαρση κορωνοϊού στην Ελλάδα: Τα 2 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όσοι νοσούν πολύ ελαφριά

6 κύματα, δεν κόλλησαν ποτέ: Ποιο κοινό χαρακτηριστικό είχαν τελικά όσοι δεν νόσησαν ποτέ από κορωνοϊό

Νοσούν ελαφρά επειδή έχουν «εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό»

Ο κορωνοϊός είναι σε έξαρση εν μέσω καλοκαιριού, λόγω των μετακινήσεων εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών.

Πλέον ο κορωνοϊός είναι από τις λοιμώξεις πρώτης αιτίας θανάτου στην Ελλάδα και το γεγονός ότι ξεπερνάμε τους 20 θανάτους εβδομαδιαίως, τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει ότι επηρεάζει την καθημερινότητά μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το νέο κύμα αντιμετωπίζουν οι ηλικίες άνω των 60 ετών, αφού ο μέρος όρος θανάτου είναι τα 80 έτη με προβλήματα υγείας αλλά και οι ανοσοκατασταλμένοι.

Επίσης, και άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιες καρδιοπάθειες, προβλήματα με καρκίνους συμπαγών οργάνων και αιματολογικών κακοηθειών, κακοήθη παχυσαρκία κτλ.

Κορωνοϊός: Τα κοινά χαρακτηριστικά όσων νοσούν ελαφρά

Όσο για αυτούς που περνούν ελαφρά τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:

  • Έχουν περάσει προηγούμενες ιώσεις
  • Έχουν εμβολιαστεί

Και αυτό συμβαίνει διότι «το ανοσοποιητικό του έχει αρχίσει και έχει εκπαιδευτεί. Έχει δηλαδή αντισώματα μνήμης. Ενώ παλαιότερα, πριν 3 χρόνια, δεν υπήρχαν αντισώματα στον οργανισμό κανενός και γι’ αυτό η λοίμωξη ήταν τόσο βαρύτερη».

Όσον αφορά το νέο κύμα και την μετάλλαξη Flirt που κυριαρχεί στην κοινότητα, υπάρχουν ασθενείς που σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου δεν εμφανίσουν στην ουσία συμπτώματα.

«Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει υπο-κλινικά, υπάρχει αυτή η γνωσιακή διαφυγή και τελικά εμφανίζουν συμπτώματα αρκετά συχνά, τα οποία κυμαίνονται από απλά συμπτώματα μιας ελαφριάς λοίμωξης, ιογενούς του ανώτερου αναπνευστικού μέχρι πολύ βαρύτερα συμπτώματα, τα οποία και χρήζουν εισαγωγή στο νοσοκομείο», είπε η κ. Ψαλτοπούλου στην ΕΡΤ.

«Αν είστε άρρωστοι να μην έρχεστε σε επαφή με άτομα τα οποία ανήκουν στους ευάλωτους πληθυσμούς μέχρι να περάσουν λίγες μέρες και να περάσει αυτή η ίωση», ανέφερε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.