Την ώρα που ρέει το χρήμα: Βλέπει κανείς αυτό που συμβαίνει στο νο1 ινσταγκραμικό νησί στην Ελλάδα;

Την ώρα που ρέει το χρήμα: Βλέπει κανείς αυτό που συμβαίνει στο νο1 ινσταγκραμικό νησί στην Ελλάδα;

Η πίεση που ασκείται στις απαρχαιωμένες υποδομές φέρνει την κατάσταση σε οριακό σημείο

Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τη λειψυδρία που «χτυπά» περιοχές της χώρας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει 14 δήμους να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.


Ο υπερτουρισμός

Παρατηρώντας κάποιος όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό μπορεί να γίνει το πρόβλημα της αλόγιστης και άναρχης τουριστικής ανάπτυξης και πόσο αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη διάρρηξη των σχέσεων του τουρισμού με την ευρύτερη κοινωνία.

Οι πρώτες επιπτώσεις του υπερτουρισμού, αφορούν την επάρκεια των υποδομών και δη των δικτύων ύδρευσης, την εξάντληση των φυσικών πόρων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη συνολική επιβάρυνση δημοφιλών προορισμών, κυρίως ως προς τη φέρουσα ικανότητά τους για υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών.

Η λειψυδρία έχει αρχίσει ήδη να «χτυπά» δημοφιλείς προορισμούς όπως προαναφέρθηκε, σαν την Σίφνο, τη Σέριφο και τον Πόρο.

Τι συμβαίνει στο νο1 ινσταγραμικό νησί

Οι επιχειρηματίες μετρούν έσοδα στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, κάποιες από τις οποίες ήδη δοκιμάζονται εξαιτίας του υπερτουρισμού.

«Μια από τις χαρακτηριστικές εικόνες του καλοκαιρινού ταξιδιωτικού brand της Ελλάδας είναι το παγκοσμίως γνωστό ηλιοβασίλεμα στο νησί της Σαντορίνης. Ένα ηλιοβασίλεμα πλαισιωμένο από γαλάζιους τρούλους εκκλησιών σε έναν απόκρημνο βράχο ψηλά πάνω από μια ηφαιστειακή καλντέρα».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το άρθρο του AFP που περιγράφει το πρόβλημα του υπερτουρισμού που βιώνει το διασημότερο νησί της Ελλάδας, αλλά και μια από τις διασημότερες και ωραιότερες γωνιές του κόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο,  η ουρά για να φτάσει κανείς στο σημείο με την τέλεια θέα στο ηλιοβασίλεμα στο χωριό Οία στην κορυφή του βράχου μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά.

Και αναφέρονται στο θέμα της κρουαζιέρας:

«Η Σαντορίνη αποτελεί βασικό σταθμό της ελληνικής κρουαζιέρας. Αλλά με τμήματα του νησιού να πλησιάζουν τον κορεσμό, οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμών.

Από το ρεκόρ των 32,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, περίπου 3,4 εκατομμύρια, δηλαδή ένας στους 10, πήγαν στο νησί των μόλις 15.500 κατοίκων». 

Στο AFP μίλησε και ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος. «Πρέπει να θέσουμε όρια αν δεν θέλουμε να βουλιάξουμε κάτω από τον υπερτουρισμό. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι… είτε στα μεγάλα ξενοδοχεία είτε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Airbnb».

Αλλά και αλλού στα στενά δρομάκια της Οίας, οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει πινακίδες που προτρέπουν τους επισκέπτες να σέβονται το σπίτι τους: «ΣΕΒΑΣΜΟΣ… Είναι οι διακοπές σας… αλλά είναι το σπίτι μας», έγραφε μια μωβ πινακίδα

Περίπου το ένα πέμπτο του νησιού καταλαμβάνεται σήμερα από κτίρια.

Το κακό με τα κρουαζιερόπλοια

Το 2023, 800 κρουαζιερόπλοια έφεραν περίπου 1,3 εκατομμύρια επιβάτες, σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος.

Τα κρουαζιερόπλοια «κάνουν πολύ κακό στο νησί», δήλωσε η Σαντάλ Μετακίδη, Βελγίδα κάτοικος της Σαντορίνης εδώ και 26 χρόνια.

«Όταν υπάρχουν οκτώ ή εννέα πλοία που βγάζουν καπνό, μπορείτε να δείτε το στρώμα της ρύπανσης στην καλντέρα», είπε.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει όριο 8.000 επιβατών κρουαζιερόπλοιων ανά ημέρα από το επόμενο έτος.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι τοπικοί φορείς εκμετάλλευσης.

Ο Αντώνης Παγώνης, επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων της Σαντορίνης, πιστεύει ότι η καλύτερη διαχείριση της ροής των επισκεπτών είναι μέρος της λύσης.

Ο κ. Παγώνης υποστήριξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της συμφόρησης επηρεάζει μόνο τμήματα του νησιού, όπως η πρωτεύουσα, τα Φηρά.

Η Σαντορίνη είναι το πιο ινσταγραμικό μέρος της Ελλάδας και το Instagram αλλά και τα social media επηρεάζουν τους ανθρώπους στα μέρη που θέλουν να επισκεφτούν.

Πλέον, το νησί απειλείται από τις… ορδές τουριστών που το κατακλύζουν, ιδιαιτέρως από τα κρουαζιερόπλοια. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι τουρίστες ενώ αποτελούν κόστος για το νησί (αύξηση απορριμμάτων, κατανάλωση πόρων) για τις λίγες ώρες που το επισκέπτονται, δίνουν έσοδα για… μαγνητάκια, μπουκαλάκια με νερό και ένα σουβλάκι.


Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.